István, a királyként ismerte meg egy nemzet - Varga Miklós, a rockzenész és színművész

Varga Miklós

Ma ünnepli születésnapját Varga Miklós Máté Péter-díjas énekes, színművész, rockzenész. Sokoldalúságát mi sem hangsúlyozza jobban, minthogy egyaránt megfordult a rockzenei és színházi deszkákon is, ami rendkívül nagy hangterjedelmének is köszönhető.

István király, Petőfi Sándor, Dózsa György és Jézus Krisztus – a közös bennük Varga Miklós, aki már mindannyiukat alakította zenés darabokban, méghozzá nem akármilyen szinten.

OTT VOLTUNK: Felemelő volt az István, a király rockopera (FOTÓK)

Budapesten született 1956. december 4-én. 1975-ben kezdett zenélni az esztergomi Grog együttesben, majd a váci Corpusban énekelt.

A Pandora’s Box eredeti felállásának volt frontembere 1980-82 között, 1984-ben hozta létre a több lemezt is készítő Varga Miklós Band nevű formációt, 1990-től pedig szólóénekesként lép színpadra.

1983 augusztusában az István, a király rockopera ősbemutatóján, a címszerepét énekelte és a darab országos ismertséget hozott a számára. Olyan zenés darabokban szerepelt, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, Atilla, Isten kardja, Egri csillagok, Mária evangéliuma, Trianon.

 

 

A Varga Miklós és a Band 2005-ben jött létre, mai tagságában a névadó frontember mellett a fiatal tehetséges Kristóf Martin gitáros, a billentyűzés mellett produceri munkáiról is ismert Retzler Péter, és Berczeli Csaba basszusgitáros, a doboknál Borbély Zsolt, valamint vokalistaként az ugyancsak énekes Toldi Tamás.

Koncertjeiken rockoperák dalai mellett Varga Miklós egykori zenekarai slágereit és szólópályája legjobb számait hallhatjuk a koncerteken. Jól megfér egymás mellett az Őrült lány és az Oly távol vagy tőlem, vagy éppenséggel a Nemzeti dal és a Zöld, a bíbor és a fekete.

A járványra reagálva új szöveggel dolgozták fel Varga Miklós slágerét – Európa 2020

Legismertebb dala a generációkon átívelő sláger, az Európa, amely 1984-ben jelent meg. 1985-ben a prágai Intertalent popfesztiválon az Európával második lett és elnyerte a nemzetközi sajtó díját. Még ebben az évben a kislemezből 120 000 darabot adtak el.

 

 

Régen várt új lemeze, az Ébredés (száz év magány után) a trianoni békediktátum 100. évfordulójára jelent meg 2020-ban.

Új klipet és lemezt jelentetett meg Varga Miklós

1990-ban EMeRTon-díjat, 2001-ben Artisjus-díjat kapott, 2019-ben A Magyar Kultúra Lovagja lett, 2022-ben pedig átvehette a Máté Péter-díjat.

Roni, ATEMPO.sk