Nyomozóktól a gyári melósig - 10 éve hunyt el Hollósi Frigyes színművész

Nyomozóktól a gyári melósig - Hollósi Frigyes színművész emlékére

Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész a legtöbbet foglalkoztatott színészek és szinkronszínészek egyike volt. A Lindától kezdve a Kisvároson keresztül a Tűzvonalbanig számos tévésorozatban felbukkant.

1941. április 21-én született Budapesten. Érettségi után felvették a színművészeti főiskolára, majd eltanácsolták, így segédszínészként kezdte pályáját 1962-ben a szolnoki színháznál, emellett a szolnoki rádióban bemondóként dolgozott.

1980-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1982-től, a Katona József Színház megalapításától - kis megszakítással, amikor a rövid ideig működő Művész Színház társulatához szegődött - tagja volt a társulatnak. Számos emlékezetes alakítást nyújtott, szerepelt többek között a Három nővér, az Übü király, a Galócza és a Kulcskeresők című előadásban.

Az új Nemzeti Színház társulatához 2002-ben szerződött.

Országos ismertségre tett szert a Kisváros című tévéfilm-sorozatban alakított szerepével, és játszott a Tűzvonalban című sorozatban is.

 

 

Számos filmben kapott feladatot, szerepelt a Hatásvadászok, a Képvadászok, a Zsarumeló, a Kutya éji dala, a Cha-cha-cha, Dögkeselyű, Csapd le csacsi!, A távollét hercege, a Roncsfilm, Sose halunk meg és a Bukfenc című filmben.

1983-ban megkapta a filmkritikusok díját, 1986-ban a filmszemle díját. A 2001. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb férfi alakítás díját a Feri és az édes élet című filmben nyújtott alakításáért.

Fontosabb szerepei között megtalálható Svejk (Hasek: Svejk), Tigris Brown, Peachum (Brecht-Weill: Koldusopera), Tóbiás (Zágon-Nóti-Eisemann: Hyppolit, a lakáj), Öcsi (Schwajda: A szent család), Ügyelő (Spiró: Az imposztor), Rode alhadnagy (Csehov: Három nővér), Vinkli, asztalos (Shakespeare: Szentivánéji álom), Vitya (Jerofejev: A Walpurgis-éj), Apa (Schwajda: A rátóti legényanya), Sanson, párizsi hóhér; Kiadó; Hivatalnok (Hamvai Kornél: Hóhérok hava).

 

 

Ő kölcsönözte a hangját A Jó, a Rossz és a Csúfban Wallace tizedesnek, a Kelly hőseiben Gutowskinak, a Volt egyszer egy Amerikában Dagi Moe-nak, és a Csengetett, Mylord? című angol sorozatban Alfred Stokes-nak. Emlékezetes szinkronszerepei közé tartozott a Harry Potter-filmek Hagridjának szinkronizálása. Utolsó szinkronmunkája a Lorax című animációs filmben volt.

Jászai Mari-díja és az érdemes művészi címe mellé 1996-ban - művészi pályája elismeréseként - megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet is.

71 éves korában, 2012. december 5-én hunyt el.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: jegy.hu