A Vadkelet hőse - 45 éves Kovács Koppány felvidéki énekes, zenész

45 éves Kovács Koppány felvidéki énekes, zenész

Ma ünnepli 45. születésnapját Kovács Koppány a somorjai Rómeó Vérzik zenekar frontembere, aki mára már szóló karrierje mellett több más formáció énekese is és a színházi élet sem áll tőle távol.

“Mindenki meghal egyszer, de nem mindenki él igazán!” Azt hiszem ennél jobban nem lehetne megfogalmazni az életfilozófiámat. Ha csinálok valamit akkor azt ezer fokon égő lánggal teszem.

Születésnapját koncerttel ünnepli Kovács Koppány – Felvidéki előadók éneklik a legjobb Rómeó Vérzik dalokat egy új cédén

Koppány Egerben született 1977. december 10-én. 1988-ban édesapjával és bátyjával az akkori Csehszlovákiába, Somorjára költözött.

Óvodás kora óta foglalkoztatta a zene. Édesapja tagja volt a felnémeti pávakör citerazenekarának, ezzel a hangszerrel kezdődött a zene imádata négyéves korában. Egerben zeneóvodába járt, majd ugyanott zeneiskolai tanulmányait is elkezdte - Farkas Ferenc Zeneiskola -, ahol mint alaphangszerrel a furulyával, később mint választott hangszerek az ütősök világába vetette magát.

 

A három királyok

 

Ennek az ambíciójának később a külföldre való költözés vetett véget. Édesapja szerette volna, ha gyermeke tovább foglalkozik a zenével, de Somorján akkoriban nem volt ütőshangszer-oktatás. A trombita mellett döntöttek.

Szabad idejében a tanulás és a néptánc volt a meghatározó. Egy alkalommal viszont előkerült egy gitár a családban, amit bátyja hazavitt, felhúrozott. Innen pedig egyenesen vezetett az út a zenekarosdihoz. 1990-ben jött a Némó kapitány, majd a New Hooligans (1992 – 1994) és az Egri Csillagok (1994).

 

Rómeó Vérzik

 

Ez után viszont jön a Rómeó Vérzik. 1995-ben először lép fel a zenekar, amely azóta is töretlenül működik. Több mint tíz kiadvány van mögöttük, CD-k, DVD-k. Állandó szereplői a kisebb és nagyobb zenei fesztiváloknak. Önálló és más zenekarokkal páros turnékra is járnak.

 

 

Koppány a a kétezres években belekóstol a színházi életbe is. A Felvidéki Rockszínpad (István a király, Megfeszített) és az Érsekújvári Rockszínpad (56 csepp vér) után egyenes út vezet a Komáromi Magyar Lovasszínházhoz (István a király, Hét vezér), aminek a mai napig a tagja. A Győri Lovasszínházban is többször szerepelt.

Jó dalokat, lemezeket szeretnék írni, amiket büszkén tudok vállalni – Kovács Koppány-interjú

 

Kovács Koppány

 

2016-ban két jó barátjával, Vadkerti Imrével és Derzsi Györggyel megalakították A Három Királyok formációt, mely hatalmas közönség kedvenc. Felvidéki és magyarországi sikeres fellépések mellett négy alkalommal turnéztak már Kanadában és az Egyesült Államokban is.

 

 

Ezt követően szólistaként is egyre többet lépett színpadra. 2019-ben volt az első önálló szóló koncertje, Dalok egy zongorára, egy gitárra és egy rekedt hangra címmel. 2021. október 8-án jelent meg első szóló lemeze A Vadkelet hőse címmel, amely megjelenése hetében a MAHASZ TOP 40-es lemezeladási listán 2. helyen nyitott.

A Vadkelet hőse! - hallgasd meg Koppány első szólólemezét

 

 

Munkásságát (szólóban és zenekarként is) négy alkalommal Harmónia díjjal jutalmazták, 2014-ben a Rómeó Vérzikkel aranylemezt kaptak, 2020-ban Somorja Város Polgármesteri díját, 2021-ben a Magyarság Háza díját is megkapta.

 

 

Feleségével és két lány gyermekével a mai napig Felvidéken, Nagyszarván él.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András, archívum