Nem vagyok én apáca – 75 éves Zalatnay Sarolta

Ma ünnepli 75. születésnapját Zalatnay Sarolta, azaz Cini, énekesnő, előadóművész, az első generációs pop-rock énekesnők egyike, aki közel hat évtizede van a pályán.

Sarolta Budapesten született 1947. december 14-én Zacher Tibor Károly és Mikuscsák Sarolta Etelka Irma gyermekeként.

Hét évig tanult klasszikus zenét, zongorát, és hangképzést. Szülei operaénekesnek szánták mezzoszoprán hangjával, de egy mandulaműtét következtében ez meghiúsult. A rockzene kerítette hatalmába.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RQ1Sf1s0djE

 

Könnyűzenei karrierje úgy kezdődött, hogy 1963-ban a Toldy Ferenc Gimnáziumban téli bált rendeztek, ahol a Scampolo zenekar is fellépett. Itt megkérdezte Komár Lászlót, a frontembert, van-e énekesnőjük. Komár beleegyezett abba, hogy meghallgassa, majd ezt követően elkezdtek együtt dolgozni.

Karrierje szempontjából a legtöbbet talán a születésnapján elhunyt Bergendy Istvánnak köszönheti, aki 1965-ben elintézett neki egy ORI-műsort, majd a tévében is szerepeltette. A Scampolo 1965-ös átmeneti feloszlása után a Dogs együttesben volt szólista, majd a Metroval dolgozott együtt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=me8ptkyj3tA

 

1966-ban a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján második helyezést ért el a Hol jár az eszem című dallal, majd 1967-ben megnyerte a Nem várok holnapig című számmal, amelyet az Omega együttes kísért. A zsűri magyar-angol tagja egy londoni szerződést ajánlott fel az énekesnőnek, amellyel 1967–1969 között Londonban élt. 1969-ben hazajött, és az akkoriban alakuló Locomotiv GT-vel kezdett együtt dolgozni.

 

 

Az 1971-es Táncdalfesztiválon a Fák, virágok, fény című dallal nyert. Kísérte az LGT, Scampolo, Bergendy, Omega, Metro, Generál, a Skorpió együttes is.

 

Zalatnay Sarolta

 

1976-ban alapította Postásy Juli és Várszegi Éva bevonásával a Cini és a Tinik nevű formációt. 1984-ben közösen turnézott Komár Lászlóval, majd szólókarrierbe kezdett.

 

 

Külsejével divatot teremtett, meghatározó egyénisége lett a korabeli tinédzser lányoknak. A magyarországi előadóművészek közül ő hordott először miniszoknyát, combközépig érő csizmát és a jellegzetes frufrus frizurát.

 

Zalatnay Sarolta

 

18 nagylemeze van, kb. 50 kislemeze. Az általa elénekelt közel 600 dal közül jelentek meg például: angolul, spanyolul, olaszul, németül, sőt még oroszul is. 6 mozifilmben szerepelt. 11 könyvet írt, amelyek több mint egymillió példányban fogytak el.

 

 

2001-ben erotikus fotósorozata is megjelent a Playboy magazin magyar kiadásában. Legutolsó nagylemezét Magadat vállalni kell címmel 2009-ben adta ki.

2012-ben Zámbó Jimmy-díjban részesült, 2018-ban Szenes Iván-életműdíjat kapott.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás, Gábor Viktor, Szalay Zoltán / Fortepan