50 éves Kamarás Iván színész

Ma ünnepli 50. születésnapját Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, akit az évek alatt számos nemzetközi filmben is láthattunk.

Pécsett látta meg a napvilágot 1972. december 22-én. Édesanyja Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, akinek második férje, Lovas Pál balett-táncos volt Kamarás Iván nevelőapja fél éves korától. Pécsett érettségizett az ANK angol két tannyelvű gimnáziumában.

Már általános iskolásként is amatőr színjátszókörbe járt, ahol a Lázár Ervin Gyere haza, Mikka-makka címszerepében lépett először színpadra. Ezután az úttörőház színjátszókör következett – egyedüli fiúként –, majd a Fegyveres erők klubjában Moravetz Levente stúdiójában tanulta a mesterséget. Még gimnazistaként játszhatott a pécsi Kamaraszínházban, A három sárkány című Hunyady Sándor darabban. Ezután elsőre felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolába, ahol 1995-ben végzett Kapás Dezső és Horvai István osztályában. 1995–1997 között a Budapesti Kamaraszínház, 1997–2009 között pedig a Vígszínház tagja volt. Szinkronizált is. 2009-ben – először csak egy évre – kiköltözött Los Angelesbe, majd folyamatosan ingázott Budapest és Amerika között, ahol a filmezésé lett a főszerep.

 

 

A zene egész fiatal korától elkísérte, így ezen a területen is kipróbálta magát. Stílushatárok nélkül hallgat zenét, eleinte a pop, az alternatív, majd a blues, a rock és a punk is hatással voltak rá, később pedig a sanzon és a swing is a kedvelt műfajai közé kerültek.

Már 16 éves korától nagy hatással volt rá David Bowie, aki előadói munkássága során mindig is inspirációt jelentett számára. Iskolásként a Maradék nevű együttesben játszott, ami a Coda előzenekarként lépett fel. Első, Bombajó című szólólemezének drum and bass-es zenei alapjait 2000-ben Zságer Balázs és Fogarasi László készítették. Az album zenei világával – 1960-as évek – Sándor Pál tévéműsoraiban találkozott, majd Vajdai Vilmossal válogatták. Közreműködője volt több színészek által felénekelt albumnak is: 2003-ban Galambos Zoltán, Teravágimov Pál és Kertész Viktor „Így énekelünk mi” című színészlemezén, 2007-ben a „Csináljuk a fesztivált” (CD+DVD) és 2009-ben a „Színész dalok” válogatásokon.

2016-ban Nagy Ádámmal (aki a Roy & Ádám Trió gitáros-dalszerzője) létrehozta az Idegenek az éjszakában című produkciót a Strangers In The Night Sinatra-sláger ihletésben. A duó Frank Sinatra és kortársainak legendás dalait adja elő az 1930-, 1940- és 1950-es évekből.

Ebben Kamarás Iván azonkívül, hogy énekel és gitározik, a dalok között személyes élményeit is megosztja a nézőkkel. 2018-ban, az Orfeum Mulatóban mutatta be az Egy fess pesti este című koncertestjét, melyben felhangoznak az 1920–1960-as évekből a „magyar filmgyártás aranykorát” felvonultató dalok (mint a Meseautó, Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Villa Negra, Odavagyok magáért, vagy a Fogj egy sétapálcát) gipsy-swinges stílusban a közreműködő Egy Fess Banddel áthangszerelve és életrajzi könyvekben sem olvasható kulisszatitkok a kor legnagyobbjairól.

 

Kamarás Iván

 

2012 őszén alakult – a Magyarországon ilyen képzéssel elsőként akkreditált – Go to Casting! Filmszínész iskola, ahol – Pokorny Liával közösen – színészmesterséget oktat a diákoknak a hazai és amerikai tanulmányai alapján.

Hobbija a sport és a testedzés. Sokféle ágát művelte a gyógytornától a piláteszen keresztül a jógán át, a bokszig, vagy épp biciklizett, falat mászott, Amerikában pedig rendszeresen szörfözik, görkorcsolyázik, úszik is. Nyolc évig kempózott is, amiben eljutott az instruktori szintre és edzésprogramot is írt. 2014-ben „Formabontó Kamarás Ivánnal” címmel 16 részes fitneszműsort készített Ács Zoltán sportszakmai vezetővel. Másik hobbija a motorozás, amit huszonhárom évesen kezdett el.

Szívesen áll jótékony célok mellé. 2014 októberétől az SOS Gyermekfalvak „Kéznyom kampány”-ának nagykövete. 2015-ben az 50 tehetséges magyar fiatal program keretében Enyedi Ágnes – népdal énekes és gyűjtő – mentora.

 

 

Színház

Főiskola után a Budapesti Kamaraszínháznál helyezkedett el. A közönség figyelmét először a Ruszt József által rendezett William Shakespeare: Othello című darabban nyújtott Othello-alakításával hívta fel magára, mellyel elnyerte 1996-ban a Színikritikusok Díját. A darab televíziós színházi közvetítése által országosan ismertté vált. Ez nagy terhet rakott az akkor még csupán egy éve végzett színészre, de a rendezővel való találkozás meghatározó volt számára.

1997-ben átszerződött a Vígszínházhoz. Előbb a Pesti Színházban játszott, ahol alakíthatta Dés László A dzsungel könyve Sír Kánját Hegedűs D. Géza rendezésében és Alföldi Róbert A Phaedra-story előadásának Hippolütoszát is. Egy évad után került át a nagykörúti színházépületbe. A színháznál töltött évtizeden át a világirodalom legkülönfélébb szerepeiben mutatkozhatott be és hamar vezető színésszé vált.

Dolgozott vezető társulatoknál és alternatív színházi műhelyekben.

Játszott többek között a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Hevesi Sándor Színház, a szombathelyi Kamara Savaria, Gyulai Várszínház, a Merlin Színház színpadain is. 2006-ban tagja volt Vasvári Emese Lakásszínházának, amely előadásból 2007-ben mobilfilm is készült Kamarás Iván ötlete alapján. Színházi rendezőként is bemutatkozott Gulyás Nagy György brácsás felkérésére (akit a Vígszínházban ismert meg): 2009-ben Csajkovszkij Anyegin című operájának keresztmetszetét rendezte meg Keszthelyen.

2009-től szabadúszó, és egy időre a színház háttérbe szorult az életében.

2015 decemberében a Játékkészítő című zenés akciómese teljesen új szereplőjeként, mint Keptén kapitány a kalózvezér lépett színpadra. A pop-show-musical új karakterét – amelyik egy külön dalt is kapott Jobb élet vár címmel – kifejezetten személyére írták.

2019 végétől – Csányi Sándor szerepeit átvéve – a Thália Színház két előadásában is színpadra lépett. Robert Dubac A férfi agy, avagy nincs itt valami ellentmondás?! című egyszemélyes vígjátékában, Szirtes Tamás rendezésében és a Goda Krisztina által rendezett Terrence McNally Ketten egyedül című darabban Schell Judittal.

 

https://www.youtube.com/watch?v=byZQf3wdLZY

 

Filmezés

Első filmszerepét még a főiskolán a Nagy Károlyról szóló háromrészes óriásprodukció Kis Pipinjeként (angolul), majd 1996-ban Schmidt Arnold Stationary című rövidfilmjében kapta. Ettől kezdve számos magyar és pár nemzetközi filmben (például a Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg – Hellboy II The Golden Army – amerikai produkcióban) is szerepelt. Az 1990-es évek végén A miniszter félrelép és az Európa expressz aratott nagy sikereket. 2002-ben együtt szerepelt Darvas Ivánnal – akihez sokan hasonlítják – a Szent Iván napja című filmben, majd a Szerelem utolsó vérig olasz-magyar filmdráma Dandyje.

2007-ben Lebár József animációs rendező kísérleti filmjének társalkotója volt. Ugyanebben az évben a Moziünnepen mutatták be Sóhajok című saját készítésű, ötven perces mobilfilmjét, amit maga rendezett, ő volt az operatőr, a forgatókönyvíró és az egyik főszereplő is. Misima Jukio Aoi című kamaradrámájának előadását mutatta be az egyik szereplő szemszögéből. Ennek előzménye egy a Vígszínházban általa, a fényképezőgépével forgatott 35 perces ál-dokumentumfilm volt kollégáival, ebből merítette az ötletet. Később, 2009-ben az M1 MobilVers című, száz részesre tervezett versmondó műsorának ötletadója volt. A produkciókat televíziós kamerával és mobiltelefonnal egyaránt rögzítették.

2009-től életében egy időre a filmezésé lett a főszerep. Amerikába ment, hogy tanuljon és megismerhesse e műfaj fogásait, hiszen egész más a szereplőválogatás és a teljes felkészülési munka is, mint a színház világában.

 

 

Előbb filmrendezői szakot hallgatott, majd éveken át több filmes, színészi kurzusra is járt, miközben kisebb-nagyobb munkái is adódtak. Filmszerepekben 2013-ra érte utol, sőt túl is lépte a színpadi szerepei számát. Ebben az évben körülbelül tíz film jött ki, amiben szerepelt, ezekből a több külföldi. Ilyen a Válaszcsapás (Strike Back) című HBO-sorozat „Skander” nevű orosz bérgyilkosa és bekerült egy másik fontos, életrajzi sorozatba is, amelyet a BBC indított Ian Flemingről, amiben az író egyik barátját, náci tisztet alakít. Németül és angolul is beszél a filmben. A The Mark című film harmadik részében pedig Christopher Lambert Antikrisztus szerepét vette át. De ebben az évben forgatta a Megdönteni Hajnal Tímeát magyar vígjátékot is. Nem veti meg a kis költségvetésű filmeket sem. Szívesen bátorítja azokat, akikben hisz, így például többször dolgozott együtt Géczy Dávid rendezővel kisfilmjeiben, akinek bízik nagyfilmjében is, ami Game Over Club címmel kerül a mozikba, illetve a Tékasztorik 2 egyik főszereplője is.

Ezek mellett több magyar sorozatban is szerepet vállal: a Korhatáros szerelemben, a Csak színház és más semmiben, az Aranyéletben, az Apatigrisben, a Mintaapákban és A mi kis falunkban.

ATEMPO.sk
Fotó: Császár Bálint, TV2