45 éves Rákász Gergely orgonaművész

Rákász Gergely orgonaművész Győrött született 1977. december 23-án. Édesapja villamosmérnök, aki kántorként is működik. Tőle és hegedülő édesanyjától tanulta a zene alapjait.

15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét.

2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, máig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a klasszikus zenét és a hangszert.

„Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak. Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét.

Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 60 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével.

A 2018-ban indított alapítványa az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket magyar művészek közreműködésével, minden koncertre egy-egy öltésként tekintve két elszakított nemzetrész között.

Tíz szólóalbuma jelent meg. Férfiak klubja példakép díjazott, szülővárosa Győr Pro-Urbe díjazott Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Rákász Gergely Facebook oldala