Csík János prímás, énekes, aki zenésztársaival új műfajt teremtett

Csík János prímás, énekes, aki zenésztársaival új műfajt teremtett

Ma ünnepli születésnapját Csík János Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese, aki 1964. december 30-án Kecskeméten látta meg a napvilágot.

„Gyerekkoromban sokat sportoltam még gyógytornára is jártam, de igazán a néptánccal és a népzenével egy gyermek tánccsoport tagjaként találkoztam. Apám, aki sajnos igen korán meghalt nagyon fontosnak tartotta, hogy zenei képzettségünk legyen a nővéremmel, így beíratott egy zeneiskolába hegedülni. Innen a kötődésem a hegedűhöz.”

A középiskolában alapította meg első zenekarát, a Garabót. Az 1970-es évek végén, 80-as évek elején a Kecskemét Táncegyüttesben táncolt. A katonaság után, 1987-ben a Békés Bandában főállású zenész lett, itt sokat tanult az idős muzsikusoktól. 1988-ban hozta létre Kecskeméten saját együttesét, a Csík zenekart.

 

Csík János

 

A népzene és a könnyű műfajok érdekes és sikeres ötvözésével társaival új műfajt teremtettek.

FOTÓBESZÁMOLÓ A CSÍK ZENEKAR KONCERTJÉRŐL

A 2000-es évek közepén Lovasi András meghívására a Kispál és a Borz együttes koncertjeit színesítették muzsikájukkal, játszott velük többek közt Presser Gábor és a Quimbys Kiss Tibor is. 2000-ben ők képviselték Magyarország kultúráját a sydneyi olimpián.

2002-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, melyben a bal karja több helyen eltört. Mivel a sérült kar nem jól forrt össze, sokáig kérdéses volt, hogy vehet-e még kézbe vonót valaha. Az egész népzenész-társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére, melyen sok kiváló zenész lépett fel.

 

 

A zenekar ebben a nehéz időszakban sem szűnt meg létezni, a másik prímás, Szabó Attila vezetésével játszott. Aztán Csík Jánoz kezdett felépülni, fokozatosan visszanyerte képességét a hegedű megtartására és a vonó kezelésére. A zenélés mellett 2010 óta tanít is a kecskeméti Kodály-iskolában hegedűt és brácsát, ahol meg is alapította a népzenei tanszakot. 

Övék volt a völgy – Presser, Karácsony és a Csík zenekar Gombaszögön (FOTÓK)

Az első olyan album, amelyen könnyűzenei együttesek dalait dolgozták fel, 2005-ben jelent meg Senki nem ért semmit címmel, a második pedig 2008-ban Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen címmel. Az előbbi platina-, az utóbbi dupla platinalemez lett. 

2020-ban jelent meg A dal a miénk – Locomotiv GT feldolgozáslemezük Presser Gáborral és Karácsony Jánossal.

 

 

Néhány éve csatlakozott a szintén kecskeméti Mezzo zenekarhoz is, akikkel szintén a könnyedeb műfajokba is belekóstol.

VIDEÓ: Csík János és a Mezzo rendhagyó karanténklipet készített

A Föld napja - Csík János és a Mezzo klipje a világnap alkalmából (VIDEÓ)

A külföldön is rendszeresen turnézó Csík zenekar 1991-ben a Népművészet Ifjú Mestere, 1993-ban a Kiváló Művészeti Együttes címet kapott, 2007-ben Fonogram-díjat, 2009-ben Magyar Örökség díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat vehetett át.

Csík Jánost 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével ismerték el, majd 2013-ban a zenekar többi tagjával megosztott Kossuth-díjat kapott sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő, a magyar könnyűzene nemzedékei között hidat építő, határainkon túl is rendkívül népszerű, negyedszázados művészi pályafutásuk elismeréseként.

Csík János és a Mezzo koncertje zárta egy meglepetéssel a Komálom Gyerkőcfesztivált (FOTÓK)

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András