St. Martin, a világhírű magyar szaxofonművész

St. Martin, a világhírű magyar szaxofonművész

St. Martin, azaz Szentmártoni Imre zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsípművész Hódmezővásárhelyen született 1965. január 9-én.

Huszonhat megjelent önálló nagylemeze alapján a magyar instrumentális zene első számú előadója.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, EMeRTon, Regionális Prima Primissima és Aphelandra díjat kapott. Szaxofonjával olyan közvetlen hangot ér el lemezien, amely egyedivé és összetéveszthetetlenné teszi a magyar zenekedvelők körében.

 

 

Fiatalkorában tíz évig trombitált, basszusgitározott és dobolt, majd 18 éves korában a szaxofont választotta, amivel aztán meghódította a világot. Játszott az Első Emelet és Prognózis zenekarokban is. Pályája kezdetén egy nemzetközi elismerés tette nevét ismerté.

Az 1995-ben megjelent Sax for Lovers című lemez hosszú ideig vezette a világ eladási toplistáját, amelyen St. Martin a világ hat legjobb szaxofonosa mellett játszhatott (Eric Marienthal, Warren Hill, Tom Scott, Kenny G, Candy Dulfer, Nelson Rangell).

 

 

Zenéjére filmesek, színházi rendezők és televíziós szerkesztők is felfigyeltek, hiszen hét zenés színdarab zeneszerzője és zenei rendezője (Budapesti Madách Színház, Egri Gárdonyi Géza Színház, Békéscsabai Jókai Színház). Több reklámfilm szignáljának szerzője volt, a „Hiányzol” című balladája, pedig mind a mai napig kísérőzenéje a Magyar Televízió Csellengők című műsorának.

 

 

Koncertjeinek különleges helyszíneket választ – például az Aggteleki Cseppkőbarlang vagy az Esztergomi vár. Lemezeire mindig a megfelelő arányérzékkel választ a világ különböző tájainak, már-már klasszikussá vált dalaiból, amelyek magas fokú játékstílusának köszönhetően, rá jellemző egyéni stílusban szólalnak meg.

St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is kifejezi azt a belső világot, ami dallamaiban is testet ölt. Nevéhez fűződik három verseskötet, egy fotóalbum és számtalan fotókiállítás saját képeiből. Olajfestményeivel először 2013-ban mutatkozott be.

EZ, ATEMPO.sk