A felvidéki magyar zenei élet mecénása volt - 5 éve hunyt el Szíjjártóné Nagy Ilona

Szíjjártóné Nagy Ilona közgazdász, Szíjjártó Jenő zeneszerző, karnagy, népdalgyűjtő özvegye, a felvidéki magyar zenei élet meghatározó alakja, igazi mecénása volt.

Ilonka férje halála után folyamatosan azon munkálkodott, hogy a felvidéki magyar zeneszerző életműve közkinccsé válhasson és méltó elismerésben részesüljön. Könyvek, gyűjtemények, tanulmányok, CD-k, dokumentumfilm készült Szíjjártó Jenőről neki köszönhetően.

Szíjjártó Jenő, a hazai zenei élet egykori motorja

A felvidéki kórusmozgalom elhivatott támogatója volt, a Csengő Énekszó és a Kodály Napok fesztiválok, de a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa is sokat köszönhet neki.

Szíjjártóné Nagy Ilona

Tóth Árpád karnagy, tanár, zeneszerző, Szíjjártó-kutató így emlékezett Ilonkára:

"Mint már annyiszor korábban a zenetörténetben, a zeneszerző özvegyeként az életmű ápolása kapcsán szinte szerzőtárssá emelkedett: Biztosak lehetünk benne, hogy a múltban Clara Schumann, vagy a jelenben Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta sem kezelheti alázatosabban, gondosabban férje örökségét, mint Ilonka tette.

Felsorolni is nehéz fáradozásait. Ott volt mindenhol, ahol a magyar zene ügye fontos volt. Filmet keszíttetett, könyvet iratott, kottákat adott ki, kutatókat, rendezvényeket és együtteseket támogatott. Anyagi segítséget nyújtott bárkinek, aki közvetlenül vagy közvetett módon hozzájárult ahhoz, hogy Szíjjártó Jenő emléke ne merüljön feledésbe. Tette mindezt miértünk. Azért, hogy továbbadhassa Szíjjártó népzenekutatói, zeneszerzői és pedagógiai örökségét azoknak, akikért Jenő maga is dolgozott: a jövő magyar nemzedékéért.

Munkásságából mindannyian tanulhatunk kitartást, szenvedélyt, állandó reményt és alázatot. Azt, hogy ha megosztod, amid van, attól csak több lesz neked is. Így volt ő végtelenül gazdag.

Drága Ilonka, jelentjük, nem fáradoztál hiába. Bár gyakran maradtál magadra, sikerült megőrizned a felvidéki magyarság elsőszámú zeneszerzőjének emlékét, mi pedig közkincsként tudjuk már továbbadni a majd utánunk jövőknek.

Többé nem tudsz már munkálkodni értünk, de hiszem, hogy küldetésed beteljesedett. Mostmár mi következünk, hogy éljünk azzal, amit Tőled kaptunk örökül."

 

Ilonka a Magyar Örökség-díjat veszi át, melyet Szíjjártó Jenő kapott 2014-ben

2013-ban munkásságáért Mikola Anikó-díjban részesült, melyet évente a művészeti életben tevékenykedő, illetve humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium. Haraszti Mária, az Anima Társaság vezetője méltatásában akkor ezt mondta:

„Minden művész mellé kell egy olyan realitásokat érzékelő ember, aki mellett szabadon szárnyalhat, mert biztosítja neki a hátországot, az eligazodást a mindennapok unalmas és földhözragadt teendői közepette. Ilyen volt neves zeneszerzőnk számára Ilonka.”

Súlyos betegséget követően 79 éves korában hunyt el 2018. január 12-én.

EZ, ATEMPO.sk