Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon! - 80 éves lenne Janis Joplin

Janis Joplin

Janis Joplin amerikai rock- és blues-énekesnő, zeneszerző, szövegíró 1943. január 19-én született, aki azt vallotta: „Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon!”

Pályafutása rövid volt: 1967-ben vált ismertté, és utolsó albumát 1971-ben már halála után adták ki. Elsősorban erős, a blueszene hatását tükröző hangja, illetve stílusa emlékezetes.

 

 

Joplin egy akkoriban 60 ezres lakosú texasi kikötővárosban, középosztálybeli családba született. Édesapja, Seth Joplin Amarillóból származott, édesanyja, Dorothy Nebraskából érkezett a városba. Janis hatéves volt húga, Laura születésekor, és 10 éves lett, amikor öccse, Michael megszületett. Bár a helyi templomi kórusban énekelt (csengő szoprán hangon), a zene kamaszkoráig másodlagos volt számára. 1960-ban fejezte be a Thomas Jefferson Középiskolát, majd Austinban, a Texas Egyetemen tanult, ahol diplomát ugyan nem szerzett, de énekesi karrierje megkezdődött: barátaival gyakran énekelt folkot és bluest. 1963-ban San Francisco Haight-Ashbury városrészébe költözött, amely az 1960-as évek hippi kultúrájának középpontja volt. Bár Joplin nem használta magára a biszexuális jelzőt, mind férfiakkal, mind nőkkel tartott fenn szerelmi kapcsolatot.

 

 

Több együttessel lépett fel, többek közt a Big Brother And The Holding Company-val, akikkel Monterey-ben is fellépet, s ez végre világhírt jelentett számára.

1968-ban jelent meg első szólóalbuma, 1969-ben ünnepelte őt a Woodstock fesztivál, majd az év végén Tina Turnerrel lépett fel a Madison Square Gardenben.

 

 

Karrierjét és egészségét egyaránt tönkretette alkoholizmusa és kábítószer-függősége. 27 éves korában 1970. október 4-én Los Angelesben, kábítószer-túladagolás miatt érte a halál. Hamvait – végakaratának megfelelve – a tengerbe szórták, és mintegy 2000 dollárnyi „vagyonát” pedig a barátai egy bulin elitták.

A halála után hat héttel megjelentetett Pearl (Gyöngy) című lemezén szerepel Nick Gravenites dala, a Buried alive in the blues (Élve a bluesba temetve), amely instrumentális szerzemény maradt, mert az ének rögzítése előtt elhunyt az énekesnő.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia