Eddig, eddig, eddig vagyok - 80 éves Esztergályos Cecília

Eddig, eddig, eddig vagyok - 80 éves Esztergályos Cecília

Ma ünnepli 80. születésnapját Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A művésznőt a színpadon, filmvásznon és a televízió képernyőjén egyaránt imádnak a nézők. Egyik legismertebb szerepe a Família Kft.-ben Szép Károlyné Ágica, akinek felkiáltása és az azt kísérő jellegzetes kézmozdulatra, amit akkor „vetett be”, ha már nagyon elege volt valamiből szállóigévé vált.

Esztergályos Cecília Budapesten született 1943. január 26-án. Édesapja Esztergályos Károly orvos, édesanyja Geréb Borbála fotóművész. Bátyja, Esztergályos Károly Balázs Béla-díjas rendező, öccse dr. Esztergályos János radiológus főorvos, az orvostudományok kandidátusa.

 

 

1960-ban az Állami Balettintézetben végzett mint balettművész (első mestere Szalay Karola volt), majd 1960–1963 között a Pécsi Balett szerződtette. 1964 és 1968 között Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakának hallgatója volt, Simon Zsuzsa osztályában. 

Diplomás színésznőként 1968-tól a Kazimir Károly vezette Thália Színház tagja volt. 1984-től 1990-ig a Nemzeti Színház művésze volt, ahol Sík Ferenccel és Vámos Lászlóval dolgozott együtt. 1990–91-ben a Veszprémi Petőfi Színház társulatához tartozott. 1991-től 1999-ig a Família Kft. című sorozat állandó főszereplője volt, közben nem tartozott társulathoz. 1999 és 2005 között szabadúszó.

 

Esztergályos Cecília és Bujtor István

 

2005-től 2011 szeptemberéig a József Attila Színház tagja. Elsősorban komika, kifinomult mozgáskultúráját vígjátékokban kamatoztatja. 2014-től az Újszínház tagja, mellette több helyen vendégszerepelt, például a Veszprémi Petőfi Színházban, a Vidám Színpadon, a debreceni Csokonai Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Budaörsi Latinovits Színházban.

Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott.

 

Szörény Rezső 1981-es Boldog születésnapot, Marilyn! című filmjé San Remóban elnyerte a legjobb női alakítás díját. Szintén díjjal jutalmazták Zsombolyai János Vámmentes házasság című filmjében játszott szerepéért.

Hatszor házasodott, 1985 óta él házasságban hatodik férjével, Fonyódi Péterrel, aki a pszichológia és a kommunikáció doktora, korábban a Memphisz, a Corvina és a Pastoral együttesek dobosa volt.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: jegy.hu, Domonkos Sándor / Fortepan