75 éves Kern András színészlegenda

Ma ünnepli 75. születésnapját Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja.

Nemzedéke egyik legtöbbet foglalkoztatott, legnépszerűbb művésze: kiemelkedő színházi alakításai mellett számos filmben és tévéjátékban szerepelt, szinkronhangját az egész ország ismeri, sikeres film- és színházi rendező.

 

 

Kern András Budapesten született 1948. január 28-án. Édesapja Kern István könyvelő, író (Csata a hóban címmel ifjúsági regénye jelent meg 1963-ban). A Sziget utcai általános iskolába járt.

 

Kern András

 

Már 1958-ban szerepelt mint gyermekszínész, a Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben. Az 1962-es Ki mit tud-on tűnt fel paródia-számával, amelyet osztálytársával, Pintér Gáborral adott elő. 3 évvel később 1965-ben (még mindig csak 17 éves volt!) egyik barátjával forgatott amatőrfilmje, a Mi lesz? elnyerte a XIII. országos amatőrfilm-fesztivál fődíját.

 

 

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházhoz szerződött, melynek jelenleg is tagja.

Rendszeresen ír és lép fel a Rádiókabaréban, több népszerű tévéműsor vendége (Heti Hetes, Activity Show). Woody Allen állandó magyar szinkronhangja.

 

 

Olyan filmekben láthattuk, mint a Ripacsok, Pogány Madonna, az Elvarázsolt dollár, a Zsaruvér és csigavér, Sztracsatella, Miniszter félrelép.

Több hanglemeze is megjelent. A Lövölde tér slágerét mindenki ismeri.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hBj65rvVlR8

 

Feleségével, Kováts Judittal 1976-ban egy filmforgatáson ismerkedett meg, aki már akkor özvegy volt, asszisztensként dolgozott. 1977-ben született Tamás fiuk, aki többször is szerepelt a médiában édesapja társaságában, azonban 17 évesen betegségben elhunyt.

A 75 éves Kern Andrást ingyenes filmekkel köszöntik

 

Kern András

 

1976-ban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, 1978-ban Jászai Mari-díjat, 1989-ben Érdemes Művész kitüntetést, 1995-ben Karinthy-gyűrűt kapott. 2003-ban Kiváló művész elismerésben részesült, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el színházi és filmes munkásságát. 2010-ben Pro Urbe Budapest-díjjal tüntették ki.

2020 év végén a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján ő kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Az apa című előadásban nyújtott alakításért.

ATEMPO.sk
 Fotó: Kern András Facebook oldala, Szalay Zoltán, Urbán Tamás / Fortepan