70 éves Babits Marcella Marcellina, aki Csepregi Évával alapított együttest

70 éves Babits Marcella Marcellina, aki Csepregi Évával alapított együttest

Ma ünnepli 70 születésnapját Babits Marcella Marcellina énekesnő, zenész, szövegíró. A Kócbabák együttes alapítója, az Apostol és a Full-Tone együttes énekese, a Marcellina PJT együttes alapítója és vezetője. Legismertebb dala a Sexy Lady.

Babits Marcella Budapesten látta meg a napvilágot 1953. február 1-jén. 1971-ben érettségizett elektroműszerészként a Bolyai János elektronikai műszerészképző szakközépiskolában, ezt követően a Hírlapterjesztő Vállalatnál dolgozott.

1968-tól tanult énekelni, tagja volt a Budapesti Vándor Kórusnak. Ebben az időben rendszeresen fellépett önálló előadóként a Magyar Néphadsereg Központi Klubjában.

1972-ben a Ki mit tud? tehetségkutató műsorra alapította meg Csepregi Évával és Fábián Évával a Kócbabák vokáltriót. A tehetségkutatón egyénileg is elindult, de csak a középdöntőig jutott, akárcsak a Kócbabák együttes. A középdöntős eredmény azonban elegendő volt arra, hogy országos turnét szervezzenek a számára.

Mivel itthon nem sikerült befutnia, ezért 1974−1983 között külföldi klubokban, leggyakrabban Ausztriában, Svájcban, Németországban és Svédországban zenélt az Apostol, valamint a Full-Tone együttessel, de megfordultak Mallorcán, Kínában, Jamaicában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

1983-ban visszatért Magyarországra és a dobos Kaszás Péterrel, valamint a billentyűs Molnár Jánossal megalapította a Marcellina PJT együttest, később csatlakozott hozzájuk a szólógitáros, Marschalkó Zoltán és a basszusgitáros Temesvári András. Első sikerük az 1983-ban megjelent Sztár csak te vagy című daluk volt.

 

 

Összegyűjtött pénzükből stúdiót is létesítettek. Ebben a stúdióban vették fel az 1986-ban megjelent Sztár csak te vagy című első nagylemezüket is. A stúdióban később a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat bérmunkáit végezték, és dolgoztak a Mafilmnek és a Hungaropopnak is.

1985-ben a "Bratislavai Líra Dalfesztiválon" a Te vagy a sztár című dalával az ötödik helyen végzett.

1988-ban a Marcellina PJT kéthónapos svájci szerződést kapott, amelyen Molnár János helyett, akit szívroham miatt kórházban ápoltak, a Dolly Roll együttesből ismert Fekete Gyula tartott velük.

Ebben az évben jelent meg második nagylemezük Fohász a szerelemért címmel, melyen helyet kapott a Sexy Lady, mely a legismertebb dala lett.

 

 

A Marcellina PJT az 1980-as évek végén csendben feloszlott, Marcellina ezt követően szólóban lépett fel. 

Védjegye a fehér szaxofon lett.

1991−1992-ben a Danubius Rádióban rendszeresen önálló műsort vezetett. 1991 decemberében jelent meg a Zebra Kiadónál negyedik albuma, amelynek beharangozott címe The Original Musical volt, végül Marcellina 4. címmel került a boltokba. A Marcellina alone című ötödik, CD-n és kazettán megjelenő albuma Ausztriában készült. 1992-ben egy korábbi német nyelvű lemeze után megjelent első önálló angol nyelvű CD-je is, amely Németországban és Svájcban kerültek a boltokba. Ebből az alkalomból négyhetes svájci promóciós turnén vett részt.

Az 1992-ben Egerben rendezett Táncdalfesztiválon zenésztársa, Kaszás Péter szerzeményével vett részt, és elnyerte a legegyénibb előadó címet. One Man Show címen önálló estét indított, amelyen olyan sztárok hangján énekelt, mint Louis Armstrong, Madonna, Marylin Monroe, Louis Prima, Blues Brothers, Lisa Minelli, Jennyfer Lopez.

2015-ig 6 kislemez, 4 nagylemez , 9 CD valamint két válogatás albuma is megjelent. 2018-ban Pumped Gabo párjaként szerepelt a TV2 A nagy duett című műsorának 6. évadában.

2022 májusában Csepregi Éva, Fábián Éva és Marcellina bejelentette, hogy az eredeti felállásban az 50 éves jubileum alkalmából újra összeáll a Kócbabák lánytrió.

ATEMPO.sk
Fotó: Marcellina Facebok oldala