Különös éjszaka volt - Nádas Gábor legendás zeneszerző emlékére

Nádas Gábor zeneszerző, zongoristának olyan dalokat köszönhetünk, mint a Szeretni kell, ennyi, az egész, a Különös éjszaka volt és a Kicsit szomorkás a hangulatom. 

Nádas Gábor Kaposváron született 1932. augusztus 9-én. A gimnázium befejezése után reklámgrafikusként dolgozott, és tánciskolákban, különböző rendezvényeken zongorázott.

Tanulmányait a budapesti Nemzeti Zenedében és a Fodor Zeneiskolában folytatta; mesterei Hajdúné Reismann Anna és Ferenczy György voltak. Zongoristaként és zenekarvezetőként működött számos formációban. Vendégszerepelt az általa vezetett együttessel Csehszlovákiában, Finnországban és Jugoszláviában.

 

 

Az ötvenes évek végétől több slágert írt, amelyek között akadt olyan, amit 14 nyelvre lefordítottak. Világszerte több mint négyszáz táncdala jelent meg hanglemezen.

Legismertebb dalai a Kicsit szomorkás, az Engem nem lehet elfelejteni, az Én, aki nála jártam, a Jamaikai trombitás, a Szeretni kell, a Különös éjszaka volt, a Hold ragyog a Dunán, a Jó lenne 120 évig élni.

Nevéhez fűződnek A kaktusz virága, a Potyautas és az Imádok férjhez menni című zenés játékok, amelyeket több hazai színházban és külföldön – Romániában, valamint az egykori Csehszlovákiában és Jugoszláviában – is bemutattak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7-7L3Ro_mFk

 

Dolgozott a Vidám Színpad zenei vezetőjeként is, dalaiból 1986-ban szerzői lemezt adtak ki. Életművét fia, Nádas György humorista gondozza, hogy múlhatatlan slágereit a következő generáció is megismerhesse.

Budapesten hunyt el 1987. február 8-án. 

Roni, ATEMPO.sk