75 éves Miklóska Lajos, a Beatrice egykori legendás dalszerzője

Hamarosan 75. születésnapját ünnepli Miklóska Lajos, a Sakk-Matt, a Korong, a Syrius és a Beatrice legendás basszusgitáros-énekes dalszerzője, aki Radics Bélával, Tátrai Tibusszal és Demjén Ferenccel is zenélt.

Budapesten látta meg a napvilágot 1948. február 26-án. A zene már kiskorában foglalkoztatta, mindenhol énekelt és operaénekes akart lenni. Hat éves korától zongorázott, majd tanult gitározni is.

1965 tavaszán az Atlantis Nr2 zenekarban kezdett zenélni Radics Bélával és Pintér Istvánnal, akik az Atlantisból váltak ki és épp basszusgitárost kerestek. Nagyon kevés koncertjük volt, az év legvégén a zenekar megszűnt, a továbbiakban a Febris zenekarban játszott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Radics Béla híres hard rock együttesének, a Sakk Mattnak lett a tagja 1968 tavaszán. Beceneve az "Apu", melyet azért kapott Radics Bélától, mert már ekkor volt gyereke. 1969 legvégén a zenekar hivatalosan is feloszlott.

Miklóska, Csuha Lajos és Dancsák Gyula Hőnig Rezsővel megalakította a Korong együttest, ahol már énekelt is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Jézus Krisztus szupersztár magyarországi ősbemutatóján 1972-ben Júdás szerepét énekelte, mellette a zenekar tagja is volt. A rocktörténeti eseményen és máskor is, frenetikus átéléssel énekelte Júdás áriáját.

1973 szeptemberétől 1974 tavaszáig a Syrius tagja lett, miután Orszácky Jackie Ausztráliába távozott. Egy rádiófelvétel készült itt vele, és a Sápadt fényű ablak című Syrius-kislemezen is ő szerepel.

 

Miklóska Lajos

 

Rövid ideig Koncz Zsuzsa kísérőzenekarának, a Korálnak alapító tagja lett.

1978 januárja és 1981 augusztusa között a sikerei csúcsán lévő Beatricében zenélt, a zenekar szinte az összes klasszikus slágerének zenéjét ő írta. Jerikó? Motorizált nemzedék? Katicabogárka? Angyalföld? Talán sokak nem is tudják, hogy az ő szerzeményei a mára már klasszikussá nemesült dalok. A Beatrice végül a rezsim nyomásának köszönhetően megszűnt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Ezután 1982-ben a Rock Színház tagja lett, a Sztárcsinálókban Kipriaszt alakítja, mely nagylemezen is megjelent.

1987 májusától viszont visszatért a Beatrice, de 1988 végén egészségi állapota miatt kikerült a bandából. 1989 tavaszán megalakította Kuro-Shio nevű együttesét.

Két szerepet is játszott Miklós Tibor Ilyenek voltunk című nosztalgikus darabjában 2005-ben. 2018-ban pedig életéről könyv jelent meg Miklóska Lajos élete és munkássága címen.

 

Miklóska Lajos


PS: A a wikipédián szereplő dátum helytelen, amit mi is alapul vettünk, ezért elnézést kérünk!

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás, Ambrus Tibor / Fortepan