A nyughatatlan – Johnny Cash emlékére

A nyughatatlan – Johnny Cash emlékére

Johnny Cash tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekes, színész, dalszövegíró volat az, aki a country és a folk műfaját beemelte a könnyűzenébe.

1932. február 26-án született az Arkansas állambeli Kingslandben, egy szigorú és szegény baptista gyapotültetvényes család negyedik gyermekeként.

Első saját gitárját 1944-ben kapta, majd katonai szolgálata után 1955-ben besétált a Sun lemezstúdió ajtaján. Ez a pillanat kitörölhetetlen nyomott hagyott az amerikai kultúrában. A gitáros akkordjai ritmusosan zötyögtek, mint a tehervonat, hangja pedig mély és sötét volt, akár az éjszaka. Erőt sugárzó, átható tekintetétől és énekétől libabőrős lett az ember. Dalai, melyek a szív fájdalmairól és az életben maradásról regéltek, merészek voltak és húsbavágóak, és nem hasonlítottak semmilyen addig hallott dalra. Ezen a napon kezdődött Johnny Cash karrierje, és ekkor lépett rá személyisége átalakulásának rögös útjára is.

Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Cocaine Blues, Ring of Fire, Personal Jesus, Folsom Prison Blues, Cry Cry Cry és még sorolhatnánk.

 

 

 

 

2005-ben jelent meg az életéről szóló film A nyughatatlan, melyben Joaquin Phoenix alakítja a legendát.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: korkep.sk