10 éve hunyt el Bódi László Cipő, a Republic frontembere

Bódi László Cipő, a Republic együttes alapítója, meghatározó frontembere 1965. május 3-án született a kárpátaljai Ungváron, majd egyéves korában Kisvárdára költöztek.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Ének-zene tagozatos általános iskolába járt, zongorázni tanult és tizennégy éves korában már dalszövegeket kezdett írni. Saját elmondása szerint a Beatles együttes Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására döntött a zenei pálya mellett.

A Cipő becenév a gimnáziumban alapított Cipőfűző együttese kapcsán ragadt rá.

Az együttes Bódi apai nagybátyjának ötletére írt népdalszerű popszámokat játszott. A gimnázium elvégzése után 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt. Szigeti Ferenccel (Karthago) alakítottak egy duót Krokodil néven. Dalszövegeket is írt Szigeti együttese, a Känguru számára, ekkor ismerte meg a basszusgitáros Boros Csabát

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Republic együttest 1990. február 23-án alapították meg zenésztársaival, Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval. Megalakulásuk évében megjelent az Indul a Mandula című albumuk, melyről a Repül a bálna hatalmas sikert hozott, amit még rengeteg kiemelkedő dal követett.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Cipő több mint kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de számos szerzeményét más előadók énekelték, így többek között Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is írt dalokat, melyek közül talán a legismertebb az Ég és föld között.

A háború árnyékában különleges tartalmat nyert Koncz Zsuzsa és Bódi László Cipő közös dala - újragondolták a Csodálatos világ-ot (KLIP+SZÖVEG)

1995-ben Cipő Rajcs Renáta és az együttes tagjainak közreműködésével stúdióalbumot adott ki A Cipő és a Lány – Amsterdam címmel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsikeresebb zenészét, dalszerzőjét 2013. március 11-én hajnalban érte a halál, de az énekes-dalszerző régóta küzdött szívbetegséggel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Életében, 2010-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át a Republic többi tagjával együtt. Halála után 2013-ban Artisjus-díj – szövegírói életműdíjban, Fonogram életműdíjban részesült és Kisvárda díszpolgára lett.

Miniszobrot avattak Bódi László "Cipő" tiszteletére szülővárosában

Roni, ATEMPO.sk