William Hurt Oscar-díjas színész emlékére, aki Szabó Istvánnal is dolgozott

William Hurt Oscar-díjas színész emlékére, aki Szabó Istvánnal is dolgozott

William Hurt Oscar- és BAFTA-díjas amerikai színész Washingtonban született 1950. március 20-án Claire Isabel McGill, a Time, Inc. munkatársa és Alfred McCord Hurt, az USA külügyminisztériumi dolgozójának fiaként.

Még gyerekkorában, anyja újból férjhez ment, Henry Luce III-hoz, a Time Magazine alapítójának fiához. Hurt 1968-ban végezte el a Middlesex Schoolt, ahol a drámakör alelnöke volt, s több főszerepet is eljátszott az iskolai darabokban. Középiskolai évkönyvében az állt, „Ilyen jellemvonásokkal akár még a Broadwayen is viszontláthatjuk.” Hurt a Tufts Universityn teológiát tanult, de mégis inkább a színészet felé fordult, s csatlakozott a Juilliard School drámaiskolába, aminek Christopher Reeve is tagja volt akkoriban.

Hurt először színpadon tűnt fel, később jutott csak filmszerepekhez. Első komolyabb feladatát a Változó állapotok című sci-fiben kapta 1980-ban, s ezzel széles körben megjegyezték az érzelmi megszállott tudós megformálóját.

1985-ben már Oscar-díjjal jutalmazták alakítását A Pókasszony csókja című film főszerepében. Ezt követően még három alkalommal jelölték a díjra. Az 1986-os Egy kisebb isten gyermekeiben, a következő évben készült A híradó sztárjaiban, s végül a 2005-ben bemutatott Erőszakos múltban nyűgözte le az Akadémiát.

 

 

Gyakran választották intellektuális szerepekre, ezt kamatoztatta a Lost in Space – Elveszve az űrben és A nagy borzongás című filmekben is. Más oldaláról is megismerhette a néző a Szeretlek holtodiglan, vagy David Cronenberg Erőszakos múlt című alkotása révén, melyben egy fenyegető maffiafőnököt alakít. Tízperces jelenléte a vásznon számos díjban részesült. Még ugyanebben az évben a Sziriána rejtélyes kormányzati operátoraként, 2007-ben pedig Kevin Costner gyilkos hajlamú alteregójaként tűnt fel a Mr. Brooksban.

Oscar-díján és három Oscar-jelölésén kívül egy BAFTA-díjat, a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színészének járó díját, valamint két Emmy- és hat Golden Globe-jelölést is begyűjtött karrierje során.

Az utolsó években főleg a Marvel Filmuniverzum egyik mellékszereplőjeként láthattuk a Hihetetlen Hulk, Amerika Kapitány: Polgárháború, a Fekete Özvegy, a Bosszúállók: Végtelen Háború és a Bosszúállók: Végjáték alkotásokban.

 

 

Karrierjének magyar vonatkozása, hogy együtt dolgozott Szabó István filmrendezővel A napfény íze című filmben, ahol Knorr Andor ÁVH-s tiszt szerepét játssza.

Olyan színészek voltak a magyar hangjai, mint Végvári Tamás, Szakácsi Sándor, Kőszegi Ákos, Haás Vander Péter és Dörner György.

A színész 2018-ban hozta nyilvánosságra, hogy prosztatarákkal diagnosztizálták. Egy héttel 72. születésnapja előtt hunyt el 2022. március 13-án.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: FrshersLive