55 éves Malek Andrea színésznő, énekesnő

55 éves Malek Andrea színésznő, énekesnő

Ma ünnepli 55. születésnapját Malek Andrea ismert zenész dinasztia tagja, többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő.

Budapesten látta meg a napvilágot 1968. március 13-án.

Édesapja Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, édesanyja Toldy Mária énekesnő, énektanár, testvére, ifj. Malek Miklós, aki az Amerikai Egyesült Államokban él, szintén zeneszerző.

 

 

Már kisgyermekként magába szívta az otthoni légkörrel a zene szeretetét, ezért nem volt meglepő, amikor az énekesi pályát választotta. Általános iskolai tanulmányait a Pestújhelyi úti Zenei általános Iskolában kezdte, Homor Istvánné zongora tanárnőnél. 1982 és 1986 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakán tanult Professzor Krause Annamáriánál.

Első színházi szerepe a „Mennyből a telefon” című darabban volt a Fővárosi Operettszínházban Tímár Béla rendezésében, itt Clementinát alakította. 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Versényi Ida és Kazán István osztályában.

 

 

Ezután következett az „Evita” Eva Duarte szerepe, amit 1988-1993-ig folyamatosan játszott a Rockszínházban. 1988-ban Dorica szerepét formálta meg, a „Bestia” Ősbemutatóján Sík Ferenc rendezésében, majd 1989-ben az „Elveszett paradicsom” című darabban játszott a Nemzeti Színházban. 1990-ben a „Nyomorultak” Fantine szerepe következett a Rock Színházban Szinetár Miklós rendezésében. Olyan musicalecben láthattuk még, mint a Sakk, a Muzsika Hangja, Chicago, Elizabeth, Camelot, Jézus Krisztus Szupersztár, Macskák, Spamalot, Messiás.

A televíziónézők számára akkor vált ismertté, amikor Eszter mentőgyakornokot alakította a Szomszédok című teleregényben 1989-ben. Saját elmondása szerint azért lett igazán sikeres a szerepben, mert egy hasonló karaktert kellett játszania, mint amilyen ő volt akkoriban. Játszott a Jóban Rosszban sorozatban is.

2012-ben a The Voice - Magyarország hangja tehetségkutató versenyen, mint női mentor szerepelt.

 

 

2016-ban alapította a Malek Andi Soulistic együttest Jáger Bandi együttműködésével. A produkció az örömzene és a tudatosság kombinációjára, mely a népzene, a jazz és az r&b elemeinek sajátos ötvözetére épül. Népszerű és régóta elfeledett magyar népdalok hallhatók, valamint saját szerzemények.

 

Malek Andrea

 

Számos lemeze jelent meg pop, jazz, sanzon, és világzene jegyében. A színház mellett igazi otthon számára a koncertszínpad.

Három gyermek édesanyja.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. Artisjus-díjat 1991-ben és 2002-ben, eMeRTon-díjat 1991-ben és 1998-ban kapott. 2020-ban Szikra-díjat vehetett át, 2022-ben Kornay Mariann Művészeti Díjban részesült.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Malek Andrea FB