90 éves Quincy Jones, a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere

90 éves Quincy Jones, a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere

Quincy Delight Jones, Jr. amerikai zeneszerző, trombitás, zenei producer, karmester Chicagoban született 1933. március 14-én. Máig a 20. század egyik legbefolyásosabb zenészének és producerének számít.

Mivel már korán érdeklődött a zene iránt, és az iskola is forszírozta, hogy tanuljon zenélni, így tízéves korában trombitálni kezdett. Chicagóból a család Seattle-be költözött. Tizenévesen Bostonban a Berklee College of Music növendéke lett. Mint trombitás belépett Lionel Hampton zenekarába.

 

 

Az ötvenes években megismerte Cannonball Adderley-t, Count Basie-t, Tommy Dorsey-t, majd Dizzy Gillespie-t, aki zenekarának vezetését is rábízta.

Néhány évig Párizsban élt, ahol Nadia Boulanger zongorázást, továbbá zeneelméletet és zeneszerzést is tanított neki. Ekkor Michel Legrand, Jacques Brel, Charles Aznavour és más zenészek hangszerelője volt.

A hatvanas években Ray Charlesszal dolgozott és Sidney Lumet számára filmzenét írt. A későbbiekben több mint negyven film zeneszerzője volt.

 

 

Számtalan zenésszel dolgozott együtt, a teljesség igénye nélkül: Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Aretha Franklin, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Will Smith, Marvin Gaye, Dinah Washington, Chaka Khan, Sarah Vaughan, Michael Jackson, Paul Simon.

A rimaszombati Andreas Varady gitárost is ő fedezte fel.

 

 

Quincy Jones a zeneipar talán legjelentősebb egyénisége. 80-szor jelölték Grammy-díjra, amivel rekordot tart, 28-szor el is nyerte a rangos díjat. Michael Jackson 110 millió példányban elkelt Thriller című albumának producereként, valamint a We Are the World című dal producereként és karmestereként vált világszerte ismertté.

1968-ban szerzőtársával, Bob Russellel közösen elnyerték a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat a Banning című film The Eyes of Love című daláért, ezzel az első afroamerikai díjazottak lettek ebben a kategóriában. Ugyanebben az évben a Hidegvérrel című filmért jelölték a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscarra is. Pályafutása során összesen hatszor jelölték Oscar-díjra. A Billboard amerikai zenei magazinban 11 albuma, valamint jó néhány kislemeze volt listavezető.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: John Mathew Smith / Wikipedia