Semmi sem tart örökké - a Gemini egykori énekese, Papp Imre „Mityó” emlékére

Papp Imre, ismertebb nevén Mityó billentyűs, énekes, dalszerző, a Gemini egykori frontembere volt.

Budapesten született 1951. május 31-én. Édesapja Papp Imre, édesanyja Iványi (Lautenbach) Györgyi. Gyerekként mondogattáke neki a nénik: „De helyes ez a Mityóka-gyerek, de helyes!” Így történt, hogy ráragadt a Mityó becenév. Családjában nagymamájával jó kapcsolatot ápolt. Családi hagyomány volt a zenélés. Nagymamájának zeneiskolája volt a Hernád utcában, édesanyja énekelt, édesapja, Papp Imre zongorista volt akinek a testvére Papp Gyula szintén zongorista volt a Holéczy zenekarban kezdte, de a Koltai-Papp együttes is ismert volt.

Gyerekkorában hegedülni tanult. Idővel a többi hangszeren való játék magától jött: dobolt, billentyűs és pengetős hangszereken is játszott.

13 éves volt, amikor elkezdett sportolni, birkózott. Finommechanikai műszerésznek tanult, és sofőrként is dolgozott.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-tfmihGs498

 

1969-ben a Nivram együttesben játszott Tihanyi Gyulával, Szentgyörgyi Andrással és Rusznák Ivánnal, majd a Volán Tröszt együttesében Batu Andrással, Végvári Ádámmal, Kiss Ernővel és Baranski Lászlóval.

1971-ben Rusznák Ivánnal együtt került a Várszegi Gábor által alapított Gemini rockegyüttesbe, és az együttes frontembere lett. Eleinte angol–amerikai slágereket játszottak, majd a hetvenes évektől kezdve saját dalokat írtak. Mityó billentyűn játszott, énekese lett az együttesnek, és dalokat is írt.

Az együttes népszerűsége nagy volt, több gyár kultúrotthonában is rendszeresen felléptek, sétahajón is, továbbá a Kisstadionban. Jelentős közönségbázisuk alakult ki.

 

 

Amikor a Gemini együttesnek megjelentek első lemezei, rádiófelvételei, több musicalben is részt vettek, például a (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Villon és a többiek, Holnaptól nem szeretlek, és A Fekete tó legendája című rockmusical zenés rádiójátékban, 1973-ban, 1977-ben készült a Bolond Istók című tévéopera, szintén Victor Mátéval dolgozott az együttes).

Papp Imre Mityó volt a Gemini együttes sztárja, és tíz évig játszott az együttesben.

 

Gemini - Papp Imre „Mityó” a második jobbról

 

Az országot bejárták (Gemini klubok) és Bécstől Habarovszkig a „környéket”. Legnépszerűbb dalaik a korabeli Deep Purple-, Santana-, Bee Gees-slágereken kívül a Vándorlás a hosszú úton, Néked csak egy idegen, Azon a szombat éjszakán, Semmi sem tart örökké stb. voltak.

 

 

1978-ban a Gemini együttes feloszlott. Rövid ideig működött más felállásban (Albert Gábor, Dávid Gábor és Szigeti Edit, a régiek közül már csak Papp Imre, s a másik billentyűs Markó András maradt a zenekarban), majd 1981-től az MB I. együttes tagja lett. Ajd járta az ország kisebb-nagyobb klubjait különböző formációkkal.

Lemezt írt Kovács Katinak, Karda Beátának, több barátja dalait is hangszerelte.

 

Papp Imre

 

2001-ben a Gemini együttes a Budapest Kongresszusi Központban újra összeállt egy jótékonysági koncert erejéig, a következő felállásban: Baranszki László, Markó András, Papp Imre, Szabó György, Heilig Gábor és Bardóczi Gyula. Ebből az alkalomból kiadtak egy válogatás-CD-t a legnagyobb slágereikből.

 

 

Alzheimer-kór alakult ki nála, idősek otthonába került 2006 decemberében. Gyámja testvére, Papp Márta lett, mert önállóan intézkedni többé már nem tudott. 69 éves korában, 2021. március 16-án hunyt el.

"Néked csak egy idegen..." - Mityó Szerelem Gemini címmel életrajzi regény jelent meg róla B. Hajnal Lívia (azaz Balogh Mária debreceni újságíró) tollából.

ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia (Rubinstein Sándor, Rózsavölgyi Gyöngyi)