Voith Ági színésznő születésnapjára

Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, érdemes művész, 1944. március 17-én Budapesten látta meg a napvilágot.

Édesapja Voith Lajos, édesanyja Mészáros Ági, a kétszeres Kossuth-díjas magyar színművésznő. Az 1956-os forradalom után Svájcban, majd Olaszországban apácáknál tanult. 1962-ben érettségizett a Hámán Kató Leánygimnáziumban. Ezt követően a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke lett Várkonyi Zoltán osztályában. Mások mellett Ujréti Lászlóval, Huszti Péterrel, Kránitz Lajossal és Tahi Tóth Józseffel tanult. Diplomáját 1966-ban kapta meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Rögtön a József Attila Színházhoz szerződött, melynek 1984-ig tagja volt. Játszott a Thália és az Arizona Színházban is, 30 éve viszont szabadúszó színésznőként dolgozik.

Számos filmben és sorozatban is láthatta a közönség. Szerepelt a Lindában, a Patikában, a Hungária Kávéházban, Casinóban, a Szeress most! című szappanoperában és legutóbb a Doktor Balatonban. 2022-ben az Az unoka mozifilmben Zsóka nénit alakította.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Alakításaira a humor jellemző, ezért elsősorban vígjátékokban látható, de számos zenés darabban is jelentős sikert aratott.

Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze felesége, akitől egy fia született, Bodrogi Ádám. Noha több mint 40 éve nem élnek együtt, a mai napig hivatalosan nem váltak el. Állítólag azért nem, mert nem akarták, hogy fiuk elvált szülők gyermeke legyen. Élettársa Döme Zsolt zeneszerző.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Voith Ági munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el. 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2011-ben a József Attila Színház örökös tagjának választották, 2013-ban pedig érdemes művész lett. 2017-ben átvehette a Kornay-Szenes Iván díjat.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Femina