75 éves Bodnár Erika színésznő

Ma ünnepli 75. születésnapját Bodnár Erika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.

Budapesten látta meg a napvilágot 1948. március 17-én. A Színművészeti Főiskolát 1970-ben végezte el Várkonyi Zoltán osztályában. Évfolyamtársa volt Kern András és Verebes István,

Első szerződése a szolnoki Szigligeti Színházhoz kötötte. A Berényi Gábor által irányított társulatban, komoly művészi, sok esetben úttörő művészi munka részese lehetett.

Színháztörténeti jelentőségű volt Örkény István drámájának, a Macskajátéknak az ősbemutatója, melyben Egérke szerepét alakította. A darab budapesti bemutatóján – a Pesti Színházban – is ő játszotta ezt a szerepet. Partnere lehetett a soha nem titkolt két vetélytársnak: Bulla Elmának és Sulyok Máriának, valamint Greguss Zoltánnak.

 

Márton András és Bodnár Erika színművészek, középen Házy Erzsébet operaénekes.

 

1972-ben a József Attila Színház szerződtette, 1974-ben az Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 1982-től az önálló társulattá szerveződő Budapesti Katona József Színház alapító tagja.

Klasszikus és modern darabokban is kiemelkedő alakítások fűződnek nevéhez. Filmen, televízióban és a rádióban is jelentős alakításokkal hívta fel magára a figyelmet.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Szerepelt a Rózsa Sándor, a Linda és a Rendőrsztori sorozatokban is, de a Szikrázó lányok és Hatásvadászok filmben is.

Munkásságát 1982-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. 1986-ban a Magyar Filmkritikusok Díja – Legjobb női alakítás díját vehette át. 1987-ben Érdemes művész, 2010-ben Kiváló művész lett. 2002-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét adományozták neki. 2020-ben Máthé Erzsi-díjban részesült.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Katona József Színház, Szalay Zoltán (Fortepan)