65 éves Hirtling István színművész

65 éves Hirtling István színművész

Ma ünnepli 65. születésnapját Hirtling István Jászai Mari-díjas színész, érdemes- és kiváló művész.

Budapesten látta meg a napvilágot 1958. március 20-án, Hirtling István és Berendi (született Böröndy) Viktória gyermekeként. Színészi tanulmányait 1976-ban a Budapesti Gyermekszínház színészképző stúdiójában kezdte. Tanára Nyilassy Judit, a színház igazgató-főrendezője volt.

 

Hirtling István

 

1979-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1984-ben szerezte meg diplomáját Kerényi Imre, Huszti Péter, Versényi Ida osztályában.

Már főiskolásként játszott több budapesti színházban, így a Játékszínben, a Radnóti Színházban, a Vidám Színpadon, az Arizona Színházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Merlin Színházban és a Pince Színházban. 1982-től a Nemzeti Színházban kezdett el játszani, amelynek 1990-ig volt tagja, majd egy évig a Madách Színházhoz szerződött, ahol később szabadúszóként is játszott.

 

 

 

Tagja volt a Művész Színháznak és az abból alakult Thália Társaságnak, a szolnoki Szigligeti Színháznak, a budapesti Új Színháznak, alapítója a Kelemen László Színkörnek. Játszott a Dunaújvárosi Bartók Színházban, a Játékszínben, és a Veszprémi Petőfi Színházban. 2012–2019 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja volt. 2019-től a Vígszínház színésze.

 

Hirtling István

 

A színházi előadások mellett rendszeresen szerepel filmekben is. Játszott a TV a város szélén, Kisváros, Tüskevár, Egynyári kaland, Doktor Balaton sorozatokban. Olyan filmekben láthatjuk, mint A Hídember, Magyar vándor, Kútfejek, Üvegtigris 3., Megdönteni Hajnal Tímeát vagy az új Hadik mozi.

Az első Batman filmben ő volt Bruce Wayne, azaz Michael Keaton magyar hangja, de a Stranger Things, Bosszúállók, A Gyűrűk Ura és a The Last of Us-ban is hallhatjuk hangját.

 

 

 

Munkásságát több díjjal is elismerték. 1989-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2012-ben az Érdemes Művész lett elismerést, 2013-ban az Ivánka Csaba-díjat ítélték oda neki. 2023-ban megkapta a Kiváló Művész elismerést is.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Emmer László, Rózsavölgyi Gyöngyi (Wikipedia), Szalay Zoltán (Fortepan)