55 éves Céline Dion Grammy-díjas énekesnő

Ma ünnepli 55. születésnapját Céline Dion többszörös Grammy-díjas kanadai énekesnő, aki több mint harmincöt éves karrierje során mintegy 250 millió albumot adott el.

Celine egy zeneszerető 14 gyermekes család legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot a kanadai Charlemagne városában, 1968. március 30-án. A család a kanadai francia kisebbséghez tartozott.

12 éves korában egyik bátyjával és édesanyjával megírta első saját Ce n’était qu’un rêve (Nem volt más, mint egy álom) című dalát. Akkor vált a francia nyelvű világ tinisztárjává, amikor ennek a dalnak hallatára ügynöke lett későbbi férje, René Angélil, aki saját házát terhelte jelzáloggal, hogy Celine első lemezét finanszírozza.

Céline Dion első nemzetközi sikereit az 1980-as években érte el, amikor megnyerte 1982-ben a Yamaha World Popular Song Fesztivált és 1988-ban az Eurovíziós Dalfesztivált. Francia lemezek sorozata után 1986-ban szerződést írt alá a kanadai CBS Recordsszal.

 

 

1990-ben Unison című angol nyelvű albuma Észak-Amerika és a világ angol nyelvterületeinek hírességévé tette.

Miután leszerződött az Epic Recordsszal és a francia mellett számos angol nyelvű lemezt is elkészített, a popzene történetének egyik legsikeresebb művészévé vált. World Music Awardot és Billboard Music Awardot, öt Grammy-díjat, valamint számos egyéb zenei díjat, elismerést szerzett. 1998-ban megkapta szülőhazája, Kanada két legjelentősebb kitüntetését.

 

 

1999-ben, sikerének csúcsán bejelentette, hogy karrierjét megszakítja, egyrészt, hogy családot alapítson, másrészt, hogy több időt tölthessen férjével, akinél időközben rák kialakulását diagnosztizálták. 2002-ben visszatért a színpadra, és hároméves szerződést írt alá a Las Vegas-i Caesars Palace esti színpadi showjára a Colosseumba, amelyet később öt évre terjesztettek ki. Ikreinek megszületése után, 2011-től az énekesnő újabb hároméves műsorsorozatba kezdett a Colosseum színpadán.

Rekordokat döntött Las Vegasban, ahol több mint tíz év alatt 1100 koncertet adott mintegy 4,5 millió néző előtt.

 

 

2014-től férje betegsége, majd halála miatt visszavonult és 2016-ban tért vissza a közönség elé. 2019. június 8-án végleg búcsút mondott Las Vegasnak, hogy új lemezzel és új világkörüli turnéval jelentkezzen. Az énekesnő a Courage World Tour keretében látogatott volna el Magyarországra is, de a turné a korona-vírus, majd betegsége miatt jelenleg szünetel. Várhatóan 2024 márciusában látogat el Európába (Prága, Budapest).

Az énekesnő zenéjét számos műfaj alakította, a rocktól az R'n'B-n keresztül a gospel és az európai klasszikus zenei stílus egyaránt. Miközben albumait gyakran vegyes visszajelzések követik, képzett és erőteljes énekhangját mindig elismerés fogadja.

 

 

Dion minden idők legsikeresebb kanadai művésze, a második legsikeresebb művésznő az Egyesült Államokban, a Nielsen SoundScan forgalmi adatai szerint, és az egyetlen olyan női előadó, akinek két olyan kislemeze is született, amelyek több mint egy millió példányban keltek el az Egyesült Királyságban. Azonkívül 1995-ös D’eux című albuma minden idők legnagyobb példányszámában elkelt francia nyelvű albuma. 2004-ben, miután a lemezeladások átlépték a 175 millió példányszámos határt, az énekesnő Chopard Diamond-díjat kapott a World Music Awards díjátadó rendezvényen, mint minden idők legsikeresebb művésznője.

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube