30 éves Gyöngyösi Ivett zongoraművész

Ma ünnepli 30. születésnapját Gyöngyösi Ivett zongoraművész és kamarazenész, számos nemzetközi verseny győztese, a Virtuózok győztese.

Vásárosnaményban látta meg a napvilágot 1993. április 11-én. A helyi óvodában látott életében először zongorát, amely iránt azonnal megmagyarázhatatlanul erős vonzódást érzett. Attól kezdve, hogy hét évesen megkapta első hangszerét, minden idejét a billentyűk mellett tölti. Zongorázni Antalovszky Erzsébetnél kezdett. Eleinte rengeteget improvizált és komponált saját szórakoztatására. Édesapja elvitte szinte minden koncertre, amire csak el szeretett volna jutni, és előfordult, hogy a koncert után rögtön megpróbálta lejátszani, amit hallott.

 

 

2005-től volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Osztályának hallgatója, 2011 szeptemberétől első éves egyetemistaként folytatja tanulmányait Némethy Attila és Dráfi Kálmán tanítványaként. 2016-tól már Berlinben, a Barenboim-Said Akadémián folytatja tanulmányait prof. Nelson Goerner tanítványaként.

Fiatal kora ellenére számtalan hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese: első versenyét kilenc esztendősen nyerte, majd két alkalommal nyerte el a fődíjat és az első díjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, 2006-ban és 2008-ban. 2009-ben Cziffra György (zongoraművész) díjjal tüntették ki Bécsben.

 

 

2010-ben első díjat és EMCY-különdíjat nyert a Vladimir Krainev Nemzetközi Zongoraversenyen, Harkivban. Ugyanebben az évben megnyerte a Lions Nemzetközi Zenei versenyt Pécsen.

2011 New Talent-je és UNESCO-különdíjasa, negyven ország művészei közül. 2012-ben Junior Prima díjban részesült. 2013 júliusban az Egyesült Államokban megrendezett Lancaster Nemzetközi Zongorafesztiválon szerzett első helyezést, októberben pedig elnyerte a X. Darmstadti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny összes díját.

2014-ben ’Az Év embere’ lett Zuglóban, valamint megnyerte a Virtuózok című televíziós tehetségkutatót – a műsor folyamán a zsűri és a közönség játékát előszeretettel hasonlította Fischer Annie-éhoz.

 

 

2019 októberében megnyerte a Genfi Zeneakadémia Beethoven Zongoraversenyét.

Tizenöt évesen debütált nagy sikerrel az Óbudai Danubia Zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében, játszott a Roy Thomson Hall-ban Torontóban, Wiener Musikverein-ban, a Laeiszhalle-Musikhalle-ben, a Művészetek Palotájában és számos koncertteremben Európában és Amerikában.

Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Matan Porat, Gottlieb Wallisch, Choong-Mo Kang, Emile Naumov, Alexander Strukov, Rohmann Imre, Jandó Jenő, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismeréssel adóztak különleges tehetsége előtt.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: concertobudapest.hu