95 éves Deák Tamás, a Mézga család, Dr. Bubó és a Macskafogó zeneszerzője

Ma ünnepli 95 születésnapját a mára legendává lett Deák Tamás zeneszerző, karmester, trombitás és zenetanár.

1928. április 27-én, Székesfehérváron látta meg a napvilágot. Annyira szerette a muzsikát, hogy saját kútfőből tanulta ki zeneszerzés tudományát, és előbb Pécsett, 1955-től pedig a pesti Duna szállóban, majd a margitszigeti Nagyszállóban trombitált. 1959-től 1964-ig a Magyar Rádió munkatársa volt, 1969 óta pedig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz tanszékének tanáraként tanított.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Z8zXDpWSMoc

 

A karmesterként és zenetanárként is ismert Deák Tamás szerezte többek közt a Dr. Bubó és a Mézga család zenéjét is, de a nyolcvanas évek emblematikus szovjet rajzfilmsorozata, a “No, megállj csak!” főcíméhez is az ő zenéjét használták fel.

 

 

Az 1986-os Macskafogó dallamvilága első hangtól az utolsóig Deák Tamás műve: ő hangszerelte a “4 Gengszter” magyarosított átiratát és ő szerezte Postássy Juli Cicadalát. De nem egyszerűen megkomponálta, hanem személyesen játszotta el a legemlékezetesebb részeket, így Lusta Dick legendás szólóját sem holmi intermouse dublőr, hanem maga a zeneszerző trombitálta szalagra a rajzfilm kedvéért.

 

 

Nevéhez fűződik például az „Egyedül a tóparton” (ami a „Reszket a hold a tó vizén…” sorral indul) táncdal is. Számos előadónak írt dalokat a Táncdalfesztiválokon (Harangozó Teri, Fenyvesi Gabi, Poór Péter, Paudits Béla)

 

https://www.youtube.com/watch?v=iwJemQevmvs

 

Összesen több mint 120 rajzfilmhez, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét, a Deák Big Band vezetőjeként pedig számtalan jazzkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / macskafogo.hu
Fotó: infopoly.info