Mondj, szívem dalt - 65 éves Szvorák Katalin népdalénekes

Ma ünnepli 65. születésnapját Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas felvidéki népdalénekes, előadóművész. 

1958. április 29-én látta meg a napvilágot Losoncon. Gyermekéveit az Ipoly-menti Pincen töltötte, iskoláit Füleken végezte. 

Első szereplés háromévesen a falu kultúrházának avatóján volt. Klasszikus hegedülést és néptáncolást tanult a fülekpüspöki Palócban. Kétszer is győzött a szlovákiai magyarok népdalversenyén (1976, 1978).

Először a könnyűzenével próbálkozott, majd a magyar beatzene fogta meg. Saját bevallása szerint Kovács Kati volt az az előadó, akinek példáján az énekesi pályát választotta. Az ELTE magyar-könyvtár szakán szerzett diplomát.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Népdalénekesként 1981-ben a Röpülj páva versenyt, majd 1988-ban a Lajtha emlékversenyt is megnyerte. 1983-tól 2005-ig magánénekesként dolgozott a Honvéd Művészegyüttesnél.

A szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára volt.

Több nyelven énekel. Három és fél évtized alatt több mint háromezer-hétszáz koncertet adott három kontinens 45 országában. 38 tematikus, önálló lemeze jelent meg. Elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is. Utolsó albuma Dalüzenet címmel 2019-ben látott napvilágot. Számos lemezen működött közre, többek közt Kudlik Júliával és Szörényi Leventével is készítettek közös albumot.

Énekelt a világhírű Bobby Mc Ferrinnel is. 

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2016-ban életútját bemutató kötet jelent meg A dal vándora címmel.

Az évek során számos elismerésben részesült, Kossuth- és Liszt Ferenc-díja mellett 2017-ben Madách-díjat, 2018-ban Európai Polgár díjat, valamint 2019-ben A Magyar Érdemrend középkeresztjét és a Magyar Örökség díjat vehetett át.

Két gyermeke és három unokája van. Férjével, Repiszky Tamás régésszel második gyermekük, Eszter lányuk születése óta Pilisszentlászlón él.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: makovecz.hu