65 éves lenne Bubik István, a színész, zenész, kaszkadőr

Bubik István Jászai Mari-díjas színművészre emlékezünk, aki korosztályának egyik legtehetségesebb színésze volt.

Budapesten született 1958. május 19-én. Középiskolai tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte.1981-ben szerzett színészdiplomát, majd friss diplomásként a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol már fiatalon jelentős szerepekhez jutott.

Többek között tagja volt még a Művész Színháznak és a Thália Színháznak, 2000-től az Új Színház tagjaként dolgozott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A magyar és a világirodalom legismertebb hősszerepeit játszotta, valamint rockoperák főszerepeit énekelte. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játékstílus jellemzi alakításait.

Főbb szerepei többek között: Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ádám (Madách: Az ember tragédiája), Áron (Madách: Mózes). Tarttuffe (Moliére: Tartuffe), II. Richárd (Shakespeare: II. Richárd), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Pozzo (Beckett: Godot-ra várva), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), Beppe (Goldoni: Chioggiai csetepaté), Sarmiento (Cervantes: Szószátyárok), Jago (Shakespeare: Othello), Klescs (Gorkij: Éjjeli menedékhely).

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Emellett több filmben és tévéjátékban is szerepelt, például Vérszerződés; Óriás; Halálraítélt; Gyökér és vadvirág; Golyó a szívben; Nyolc évszak; A tanítónő; Istálló; A napfény íze; Kisváros.

A fentieken túl több híres szinkronszerepe volt, mint például Forrest Gump című filmben ő adta Tom Hanks hangját vagy a Rocky és a Cobra című filmekben Sylvester Stallone hangját. A tévénézők a Nyolc évszak című televíziós sorozatból ismerhették meg a nyolcvanas években.

A színészzenekar dobosa volt. A színészválogatott tagjaként kosárlabdázott, focizott és öttusázott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A művészt 1985-ben Jászai Mari-díjjal, Rajz János-díjjal és Farkas-Ratkó díjjal tüntették ki, valamint kitüntették az Országos Színház Találkozó legjobb férfi alakítás díjával. 1988-ban Magyar Művészetért Díjjal, 2000-ben érdemes művész kitüntetéssel ismerték el.

Bubik István már közel két évtizede nincs közöttünk. 2004. november 28-án autójával frontálisan ütközött egy másik személygépkocsival és a helyszínen életét vesztette.

Művésztársai a színész emlékére létrehozták a Bubik István-díjat, mely a Magyar Művészetért díjrendszer önálló értékű díja. A kuratórium elnöke Kubik Anna. Az elismerést évente ítélik oda, 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező érdemelheti ki.

ATEMPO.sk