Hangjáról mindenki felismerte - 75 éve született Helyey László

Helyey László Jászai Mari-díjas színész, közkedvelt szinkronszínész Újpesten született 1948. május 21-én. Édesapja Kassáról származott.

A színészi pálya megalapozásaként 1968-ban amatőr színészként játszott az Universitas Együttesben.

 

 

1975-ben diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze, majd 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott, 1986-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta színészi pályáját. 1987-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel, 1989-ben újra a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1992–1996 között a Budapesti Kamaraszínház művésze volt. Utolsó éveiben az Újszínház tagja volt, mellette vidéken is vendégszerepelt.

 

 

Népszerű színművész, közel félszáz filmben és csaknem száz színdarabban játszott. Emellett kedvelt szinkronhang volt: az ő hangján szólalt meg rendszeresen Gérard Depardieu és Donald Sutherland, emellett maradandót alkotott Morgan Freeman hangjaként a Hetedikben, valamint Michael Gambont is szinkronizálta A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Peter Greenaway-filmben.

És ő volt Mátyás király hangja a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmben, amelyen generációk nőttek fel.

 

 

 

2013 novemberében egy soproni vendégjáték próbáján rosszul lett, és tüdőembólia miatt kórházba került. 2014. január 3-án egy ritka betegségben, ún. tüdőfibrózisban hunyt el. Február 6-án római katolikus szertartás keretében búcsúztatták a Fiumei Úti Sírkertben. Később szűk családi körben helyezték örök nyugalomra.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: B. Müller Magda / Fortepan