80 éves Ternovszky Béla, aki a Macskafogóval nemzetközi hírnévre tett szert

80 éves Ternovszky Béla, aki a Macskafogóval nemzetközi hírnévre tett szert

Ma ünnepli 80. születésnapját Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész.

Nemzetközileg ismert alkotása a Macskafogó, de olyan közkedvelt sorozatok is fűződnek a nevéhez, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv.

 

 

Budapesten látta meg a napvilágot 1943. május 23-án. Az érettségi letétele után 1961-ben beiratkozott a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia–esztétika szakára, ahol 1964-ben szerzett diplomát. Ezután a Pannónia Filmstúdiónál, később pedig a Filmvállalatnál helyezkedett el. Kezdetben rajzoló volt, majd mozdulattervező és rendező.

 

 

1979-ben a Német Szövetségi Köztársaságban az Infafilmmel a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál dolgozott.

A sikeres Pumukli kalandjai-sorozat elkészítése után, 1995 és 2005 között a Stúdió II. Kft. egyik tulajdonosa és rendezője is volt.

2003-ban vonult nyugalomba.

 

 

„Az egy jelenetben együtt játszó színészek egyszerre voltak a stúdióban, akik egymást is inspirálták. Öröm volt nézni, ahogy dolgoztak. A dialógusok felvételénél mi a hangmérnöki szobában ültünk, és időnként nagyon nevettünk. Sok ott rögtönzött mondat benne maradt a filmben” – emlékezett vissza a több, mint 35 éve töretlen népszerűségnek örvendő Macskafogó születésére. Elárulta, kedvenc szereplője a "kisember" karakterét megjelenítő Safranek.

Első saját rövidfilmje, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Nemzetközi hírnévre a Macskafogó című nagy sikerű rajzfilmmel tett szert 1986-ban, amelyet világszerte sikerrel vetítettek. De már sokkal korábban – a Nepp József által írt – Öt perc gyilkossággal is jelentős fesztiválsikereket ért el.

Munkásságát 1983-ban Balázs Béla-díjal ismerték el, 1987-ben Érdemes művész lett, majd 2022-ben Kossuth-díjat kapott. 2023-ban a jubileumi Savaria Filmszemlén és a Magyar Mozgókép Fesztiválon is életműdíjat kapott.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube