A fényképészettől a paródiákon át a Csinibabáig - 75 éves Gálvölgyi János

Ma ünnepli 75. születésnapját Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, parodista, szinkronszínész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja , aki korunk egyik legnépszerűbb színésze.

Nevéhez számos ikonikus alakítás fűződik: sokan a kabarékban, a Heti Hetesben, a Gálvölgyi Showban vagy a Csinibabában zárták a szívükbe, a fiatalabb generáció pedig a Keresztanyu Sótonyi Frigyeseként szerette meg.

Gálvölgyi János Budapesten született 1948. május 26-án. A Madách Gimnáziumban érettségizett. Kitanulta a fényképészszakmát, 1967–68-ban a Révai Nyomda kemigráfus (=klisékészítő) fényképészeként dolgozott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az 1968-as Ki mit tud? című kulturális tehetségkutató műsorban tűnt fel parodistaként.

1973-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a Thália Színházban indult. 1993-ban átszerződött a Madách Színházba, ahol 2012-ig játszott. Ezt követően főleg a Játékszínben szerepelt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Elsősorban komikus darabokban játszik, rendkívüli népszerűségnek örvend. A Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége, saját műsora, a Gálvölgyi Show havonta volt látható az RTL Klubon.

Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja volt. 45 kabaréjelenetben és nyolc játékfilmben szerepelt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Legemlékezetesebb alakítása a Csinibaba című filmben volt. Legújabban a Keresztanyu sorozatban látható a képernyőkön.

100 színházi bemutatót, 53 paródiát láthattunk eddig tőle. Sok szilveszteri műsorban is feltűnt. A Petőfi Rádió Kettőtől hatig című kívánságműsorának – amelynek később Kettőtől ötig lett a címe – egyik műsorvezetője volt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Felesége Gálvölgyi (született: Gács) Judit, műfordító, akivel 1971-ben házasodtak össze. Apósa Rodolfo, a híres bűvész volt.

Munkásságát 1980-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1987-ben Érdemes művész lett, 2000-ben Karinthy-gyűrűt, 2002-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2003-ban pedig Déri János-díjat kapott. 2005-től Kossuth-díj művész, 2006-ban pedig Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Femina