65 éves Szarvas József színművész

Ma ünnepli 65. születésnapját Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

Debrecenben látta meg a napvilágot 1958. június 5-én. Gyermekkorát a tanyavilágban töltötte, hentesnek tanul a debreceni Irinyi János Élelmiszeripari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában. 1977-től segédszínészként dolgozott a debreceni Csokonai Színházban, majd egy évad után a színház énekkarának a tagja lett. 1983-ban érettségizett le, majd jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Horvai István és Kapás Dezső osztályának tagja lett. Közel harminc évesen diplomázott 1987-ben.

Vidékre szeretett volna szerződni, de rangosabbnál rangosabb fővárosi színházaktól kapott ajánlatokat és végül a Vígszínházat választotta, melynek 10 éven át volt a tagja. Játszott a Pesti Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1997 és 2001 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. Egy év szabadúszás után 2002-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek jelenleg is a tagja. 2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

2007-ben Viszákon, a nyaralójának falujában, gyökereihez visszanyúlva megnyitja a kulturális eseményeket szervező Pajtaszínház és Galériát.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2018-ban mutatta be a felvidéki Csavar Színház a legnagyobb produkcióját Csallóközi ponyva címmel, melynek Szarvas József volt a főszereplője.

OTT VOLTUNK: Nagy sikert aratott a Csavar Színház eddigi legnagyobb produkciója

Önálló előadását Pustol a hó avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi címmel 2019 januárjában mutatták be, amely a 2018-ban megjelent, Bérczes Lászlóval közösen írt életregénye alapján készült.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A színház mellett több mint 50 játék- és több mint 20 tévéfilmben volt látható. A legismertebbek a az Üvegtigris-trilógia, A Hídember, Zimmer Feri 1-2., a Sorstalanság, a 6:3, z énekesnő vagy A játszma. Sorozatokban is láthattuk őt, ott volt a Patika, a Kisváros, a Kossuthkifli filmekben, jelenleg pedig A mi kis falunkban is szerepel.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 1991-ben és 1998-ban az országos színházi találkozón a legjobb férfialakítás díját hozta el, 1991-ben a színikritikusok díját is elnyerte. A Jászai Mari-díjat 1992-ben vehette át. 2008-ban Kaszás Attila-díjat kapott. 2012-ben érdemes, 2017-ben pedig kiváló művész lett. 2014-ben a Magyar Arany Érdemkeresztet, 2019-ben A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozták neki. 2019-ben Prima-díjat, 2021-ben pedig Kossuth-díjat kapott.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: jegy.hu