60 éves Rudán Joe rockénekes

60 éves Rudán Joe

Ma ünnepli 60. születésnapját Rudán Joe énekes, aki volt a Pokolgép, P. Mobil, Mobilmánia és Dinamit frontembere is.

Pécsett látta meg a napvilágot 1963. június 5-én. Már középiskolás korában basszusgitározott illetve énekelt amatőr zenekarokban (Ewerrest, HGM, Morris, Singnál, Spirál, Jet, Candy, Alfa, Griff).

1988-ban alakult Coda nevű zenekara, mely elsősorban régi feldolgozásokat játszott (pl.: Led Zeppelin, Deep Purple), de saját dalaik is voltak. Több vidéki koncert mellett egy Petőfi Csarnokos koncertjük is volt.

 

 

1990-ben amikor a Pokolgép énekest keresett, akkor ajánlották őt Kukovecz Gábornak és Pazdera Györgynek, a Pokolgép akkori tagjainak, akik lejöttek Pécsre egy Coda koncertre, és ahogy meghallották a hangját rögtön elhívták a zenekarba. Ő ment is, azzal a feltétellel, hogy a Coda zenekart semmiképpen nem akarja feladni, hiszen ez az ő hobbija. Ebben az időben hívták énekesnek a Moby Dick együttesbe is, de azt nem vállalta. A Pokolgéppel töltött 20 év alatt többszáz koncert és 12 lemez fémjelezte a közös munkájukat, ami 2010 áprilisában szakadt meg.

1997-2007 között a P. Mobil zenekarban is énekelt és egy albumot is rögzítettek. Játszott az Atilla, az István a király, a Jézus születése és a Trianon rockoperákban is. Szerepe volt a minden nyáron megrendezett Rockmaraton fesztivál szervezésében is. 2008-tól 2013 végéig a Mobilmánia egyik énekese volt.

 

 

2010 januárjában megalapította a Rudán Joe Akusztik zenekarát és hamarosan távozott a Pokolgép együttesből. 2012-ben állt össze az Attila Fiai Társulat, melynek szintén tagja. 2014-ben csatlakozott a Dinamithoz Kálmán György mellé második énekesként, majd 2015-től ő maradt az egyedüli énekes 2019-ig.

 

 

2015-ben a Coda tagságára alapozva megalapította a Rudán Joe Bandet, melynek tagjai Rudán Joe mellett Gyenes Attila (Süni) basszusgitár, Gyenes Máté gitár és billentyűsök, Tóth László gitár, és Matus Péter dobok (2021-ben Matust Tóth Zoltán "Csülök" váltotta).

2014-től szóló albumokkal is jelentkezik, a legutolsó Feketén fehéren címmel 2021-ben jelent meg.

 

 

EZ, ATEMPO.sk