65 évese lenne Prince, a kis-nagy ember

Prince Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas zenész, énekes és dalszövegíró 1958. június 7-én az Egyesült Államokban született. Több mint három évtizedig meghatározó alakja volt a popzenének.

Többféle zenei stílusban alkotó, stílusötvöző, új hangzásokat létrehozó kísérleteiről ismert művész.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Mindkét szülője afroamerikai volt. Az apja dalszerző, és zongorista volt, az anyja pedig jazz énekes. 

A gyerek Prince is látható egy frissen felbukkant felvételen (VIDEÓ)

Pályafutása elején többek között James Brown, Jimi Hendrix, Earth Wind & Fire, The Beatles, The Rolling Stones és a Led Zeppelin voltak rá hatással.

Minden idők egyik legtermékenyebb előadója volt, 39 stúdióalbumot adott ki karrierje során, amely mellett több tucatnyi kiadatlan albuma és ötvennél is több megjelenésre kész videóklipje is volt. Több száz dalt adott ki saját neve és álnevek alatt, amely mellett más előadóknak is írt dalokat, mint a "Nothing Compares 2 U" vagy a "Manic Monday". Becslések szerint az általa megírt dalok elérhetik az ezret is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Első két albumát a R'n'B és a pop hangzás jellemezte. E lemezek felvételekor gyakorlatilag minden hangszeren ő játszott.

1980-as Dirty Mind albumától számítják ún. Minneapolis sound korszakát, mely sajátos keveréke a funky, rock, pop, szintipop és new wave hangzásnak. Munkásságában fentiek mellett a soul, blues, pszichedelikus, dzsessz, hip hop is megjelennek. Prince-re jellemző a zenei stílusokkal folytatott kísérletezés, extravagáns és nagyvonalú színpadi megjelenés, és - főleg a 80-as években - gyakran szókimondó, szexuális témájú szövegek felbukkanása.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az 1980-as időben született alkotásaival, a Purple Rain és a Sign 'o' the Times című albumokkal vált világszerte ismert sztárrá. Az 1990-es években rap elemekkel bővítette zenéjét, majd két dzsessz ihletésű lemezt (2001- The Rainbow Children, 2003 - N.E.W.S.) jelentetett meg. Ezt követően két lemeze (Musicology; 3121) ismét poposabb, mainstream zenei stílusban készült. Folyamatosan, gyakorlatilag évente adott ki új lemezeket, aktívan koncertezett saját formációival.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1984-ben készített "Purple Rain" című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott.

1993-tól 2000-ig egy kimondhatatlan szimbólumot használt neveként, így próbált függetlenedni a Warner Brothers lemezkiadótól, amely levédette a „Prince” nevet, és nem biztosított neki teljes művészi szabadságot (a kimondhatatlan szimbólum rövidítése: T.A.F.K.A.P. Jelentése: a művész, akit korábban Prince-ként ismertek, angolul: The Artist Formerly Known As Prince).

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Több, mint 150 millió albumot adott el világszerte, amellyel minden idők legsikeresebb zenészei közé tartozik. Többszörös Grammy- és AMA-díjas, ezek mellett pedig Életmű-díjakat is nyert el. 2004 óta része a Rock and Roll Hall of Fame-nek, 2006 óta a UK Music Hall of Fame-nek és 2016-ban beiktatták a Rhythm and Blues Music Hall of Fame-be is.

Prince 57 éves korában, 2016. április 21-én hunyt el.

ATEMPO.sk
Fotó: Yves Lorson / Wikipedia