75 éves Kathy Bates, aki pszichopata ápolónőként kapott Oscart

Ma ünnepli 75. születésnapját Kathy Bates amerikai színésznő, aki a Tortúra (Stephen King) című film pszichopata ápolónőjeként érdemelte ki az Oscar-díjat.

A Tennessee állambeli Memphisben született, a dallasi Southern Methodist Egyetemen tanult, majd a diplomaosztó után New Yorkban próbált szerencsét.

Miután az 1970-es és 1980-as években számos kisebb filmes, illetve televíziós szerepben feltűnt,

az 1990-es Tortúra című film hozta el számára az ismertséget. Szerepléséért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, valamint egy Golden Globe-díjat is.

 

 

Az 1990-es években fontos szerepeket alakított a Sült, zöld paradicsom (1991) és a Dolores Claiborne (1995) című filmekben, valamint az 1997-es Titanic című drámában. Az 1998-as A nemzet színe-java című film egy újabb Oscar-jelölést és egy Screen Actors Guild Award-ot hozott számára; a 2002-es Schmidt története című vígjáték-drámában nyújtott alakítását újabb Oscar-jelöléssel honorálták.

Televíziós szerepléseivel is sikert aratott; összesen tizennégy Emmy-jelölést kapott, ebből kettőt a Harry's Law című sorozat főszerepéért. 2012-ben a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatban alakította Charlie Harper szellemét, mellyel elnyerte első Emmy-díját. 2014-ben az Amerikai Horror Story: Boszorkányok hozta meg számára a második elnyert Emmy-díjat.

 

 

Olyan filmekben is láthattuk, mint az Anyám nyakán című romantikus komédiában Sarah Jessica Parker és Matthew McConaughey oldalán, a P.S. I Love You Hilary Swankkal, A szív bajnokai című életrajzi drámában, az Éjfélkor Párizsban című Woody Allen rendezte filmben.

Clint Eastwood a Richard Jewell balladájában is szerepelt, amelyért (immár negyedszer) Oscar-díjra és a Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube