Indíts be! - 80 éves Mick Jagger

Ma ünnepli 80. születésnapját Mick Jagger Golden Globe-díjas és többszörös Grammy-díjas angol rock and roll énekes, zenész, színész, dalszerző, a The Rolling Stones frontembere.

Michael Phillip Jagger néven látta meg a napvilágot 1943. július 26-án az angliai Dartford városban, a Livingstone kórházban. Apja, Basil Fanshawe ("Joe") Jagger (1913. április 6 – 2006. november 11.), és apai nagyapja, David Ernest Jagger, tanár volt; anyja, Eva Ensley Mary Scutts (1913. április 13. – 2000. május 18.), egy ausztrál bevándorló. Jagger volt az elsőszülött fiú, akit úgy neveltek, hogy apja nyomdokaiba lépjen.

„Mindig is énekes voltam. Állandóan énekeltem gyerekként. Azon kölykök egyike voltam, akik egyszerűen szerettek énekelni. Némelyik srác kórusokban énekel; mások szeretnek a tükör előtt pózolni. A templomi kórus tagja voltam és hallgatni is szerettem az énekeseket a rádióban – a BBC-n vagy a Luxemburg Rádióban – vagy nézni őket a tv-ben vagy a filmeken” - nyilatkozott a According to the Rolling Stones című könyvben.

Egy elveszettnek hitt dal és új klip a Rolling Stonestól (16+)

FRISS! Nyolc év után új Rolling Stones dal és klip - Living In A Ghost Town

Tanulmányait jól zárta a Dartford Grammar School középiskolában, majd a London School of Economics ösztöndíjas hallgatója volt, ám tanulmányait kevesebb mint egy év után befejezte, a zenei karrier érdekében.

Diákként Jagger a londoni "The Firehouse" klubot látogatta. 19 évesen énekesként lépett fel ugyanúgy, mint Keith Richards és a Rolling Stones többi tagja, Jagger nem tanulta a zenét, kottát sem tudott olvasni.

1962-ben alapították meg Keith Richardsszal a Rolling Stones zenekart, ami a világ egyik legjobb rock and roll zenekarává nőtte ki magát és azóta is aktívan koncerteznek!

A zenekar mellett öt szólólemezt is kiadott. Elősször a Sympathy for the Devil című filben tűnt fel 1968-ban, majd közel húsz alkotásban vállalt szerepet.

 

Jagger bőséges repertoárjából válogattunk születésnapja alkalmából:

 

 

 

 

 

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube