A Pop Királya - 65 éves lenne Michael Jackson

Michael Jackson tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, táncos a  Jackson család hetedik gyermekeként született 1958. augusztus 29-én.

1966-tól bátyjaival (Jackie Jackson, Tito Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson) megalakították a The Jackson 5 együttest. Michael 1971-ben szólókarrierbe kezdett, és sikerei miatt „a pop királyának" is nevezték.

 

 

1982-es albuma, a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma lett; négy másik stúdióalbuma, az Off the Wall (1979),a Bad (1987), a Dangerous (1991) és a HIStory (1995) szintén a világ legjobban eladott nagylemezeinek listáján szerepel.

 

 

A 80-as évek elejére Jackson meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.

A Billie Jean című dalhoz készített klip volt az áttörés, ezt követte a Beat It és a Thriller című dalok klipje.

 

 

A Black or White és a Scream videóklipjének köszönhetően Jackson az 1990-es években is gyakran szerepelt az MTV-n. Egyéni zenei hangzása és énekstílusa hatással volt több hiphop-, popzenei és R&B-előadóra, több generációban.

 

 

 

 

Jackson több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation nevű alapítványának és 39 segélyszervezetet támogatott.

 

 

Egyike azon kevés előadónak, akit a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében –, és több mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.

 

 

2009. június 25-én, életének 51. évében tragikus hirtelenséggel hunyt el a Pop Királya.

EZ, ATEMPO.sk