40 éves lenne Amy Winehouse - öt meghatározó dal tőle

Amy Winehouse hatszoros Grammy-díjas angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró volt. Minden idők legtöbb zenei kiadványát értékesítő brit női előadók közé sorolják a több mint 24 millió eladott lemezével.

1983. szeptember 14-én született Londonban. Első albumát, a 2003-ban megjelent Frank-et Mercury-díjra jelölték, emelyet igaz csak 80%-ban érzett magáénak, ugyanis a kiadó nyomására olyan dalokat is bele kellett tennie, amelyeket nem szeretett.

 

 

 

Az énekesnőnek két Ivor Novello-díjat is ítéltek, az elsőt 2004-ben, a Stronger than Me című daláért, míg a másikat 2007 májusában a 2006-os Back to Black című albuma első kislemezéért, a Rehab-ért.

2008-ban Back to Black című albumával összesen öt Grammy-díjat nyert meg, köztük az év dala és az év felvétele a Rehab című daláért.

Július 17-én bejelentették, hogy a Back to Black egyike azon 12 albumnak, amelyek szerepelnek a 2007-es Mercury-díjra jelöltek listáján, és az énekesnőt még ugyanebben az évben háromszor jelölték az MTV Video Music Awardsra.

 

 

 

Winehouse alkoholmérgezésben halt meg 2011. július 23-án, mindössze 27 évesen, így ő is bekerült a 27 Clubba Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain mell.

Kiadják Amy Winehouse naplóit

Életrajzi film készül Amy Winehouse-ról

Halála után Back to Black című albuma egy ideig a 21. század legkelendőbb albumává vált az Egyesült Királyságban. 2012-ben a VH1 a 26. helyre sorolta őt a zeneipar 100 legkiválóbb női előadóit felsoroló listáján.

 

 

ATEMPO.sk