80 éves Julio Iglesias világhírű spanyol énekes

80 éves Julio Iglesias világhírű énekes

Ma ünnepli 80. születésnapját Julio Iglesias spanyol énekes, aki több mint 250 millió albumot adott el 14 nyelven, és közel 80 albuma jelent meg. Nemzetközi ismertségre az 1970-es és 1980-as években tett szert romantikus dalaival és karakteres „latin” úriember megjelenésével. Több mint 5000 koncertet adott a világ minden táján. Világhírű romantikus dalairól a „spanyol trubadúr”-nak is nevezik.

Julio, a galiciai Dr. Julio Iglesias Puga és Maria del Rosario de la Cueva y Perignat legidősebb fiaként született Madridban, 1943. szeptember 23-án. Mikor Julio 61 éves volt, 87 éves apjának több gyereke volt mint neki.

Amíg az 1960-as évek elején jogi egyetemre járt Madridban rövidebb ideig a Real Madrid kapusa is volt. 1963-ban labdarúgó karrierjét fel kellett adnia egy autóbaleset után. Ha nem történt volna meg a baleset akkor valószínűleg soha nem lesz énekes.

Julio így emlékezik vissza: "Autóbalesetem volt, méghozzá egy nagyon nagyon furcsa autóbalesetem. Elvesztettem az autó felett az uralmat és ennek következtében részlegesen lebénultam és nagyon beteg voltam három évig." Az orvosok úgy gondolták, hogy a fiatalember soha többé nem fog tudni járni, de állapota lassacskán javulásnak indult.

 

 

Ekkor kezdett el gitározni, hogy kézügyességét javítsa. Amint felépült visszatért tanulmányaihoz, és Angliába utazott, hogy nyelvet tanuljon, először Ramsgate-ben majd a Bell Educational Trust's Language School-ban Cambridge-ben.

1968-ban indult el karriere, amikor a benidormi dalfesztiválon La Vida Sigue Igual című dalával első helyezést ért el. A következő évben pedig meg is jelent a debütáló albuma, a Yo Canto. 1970-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon ő képviselte Spanyolországot, és végül negyedik helyezett lett. Több sláger is az ő nevéhez fűződik.

Számos elismerésben részesült az évek alatt, a Hollywoodi Hírességek Sétányán is kapott csillagot.

 

 

2001 júniusában megszerezte jogi diplomáját a madridi Complutense Egyetemen és ezzel megtartotta az akkoriban 84 éves apjának tett ígéretét, miszerint befejezi az egyetemet, amit 35 évvel korábban abbahagyott zenei karrierjének érdekében.

Egyik gyermeke Enrique Iglesias világhírű énekes.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia