70 éves Katona Klári, akinek Demjén és Presser írta a dalait

Ma ünnepli 70. születésnapját Katona Klári EMeRTon-díjas énekesnő. Ő volt az első női előadó, akinek a magyar könnyűzene négy korszakalkotó beat énekesnője (Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta és Harangozó Teri) után önálló nagylemeze jelenhetett meg Magyarországon.

Nevéről olyan dalok ugranak be, mint a Vigyél el, a Gömbölyű dal, vagy a Helló.

Ráckevén látta meg a napvilágot 1953. október 20-án. Énekelni 1966-ban, 13 évesen kezdett. Kezdetben a Kék Csillag, majd a Neoton együttes énekese, majd szólistaként folytatta.

1969-ben már énekelt a televízióban. 1970 nyarán versenyzőként indult a Tessék választani!-n a Kíváncsi lennék rá és az Iránytű c. dalokkal. 1971-ben szerepelt az év eleji Made in Hungaryn és a nyári Táncdalfesztiválon. A Bővizű forrás című dalával az 1972-es Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott. Később is rendszeresen szerepel hazai és külföldi tánczenei fesztiválokon.

A következő években olyan dalai váltak slágerré, mint a Szállj, kék madár, a Könnyek nélkül, a Voltál, és nem vagy itt, az Ő és én, az Akit szerettem, melyeknek szerzői Malek Miklós, Payer András, Gábor S. Pál, ill. Tolcsvay Béla voltak. 1975-ben a Made in Hungaryn első díjat nyert Koncz–Szenes: Ablak nincs az emberen című dalával, melyet eredetileg Kovács Katinak írtak. 1976-ban Isztambulban, Palma de Mallorcán és a sopoti fesztiválon lépett fel.

 

 

Demjén-korszak

1976-tól a legtöbb dalát néhány éven át Demjén Ferenc írta, melyek közül rögtön az első, a Savanyú a csokoládé óriási siker lett, 1976-ban kislemezen is megjelent, 1977-ben pedig első nagylemezének címadó dala lett. Az albumon a Bergendy-együttes kíséri, néhány korábbi sikerüknek a feldolgozása is szerepel a lemezen (Az iskolatáska, Sohasem kérlek). Helyett kapott rajta egyebek mellett Ha a cipőm beszélni tudna c. Tessék választani!-versenydal, valamint Tolcsvay Béla Ez az utolsó c. szerzeménye is. A nagy lemezsiker után első díjat nyert a Metronóm ’77 fesztiválon, Demjén Tíz percet az évekből című dalával.

 

 

1978 elején folytatódott a sikerszéria Demjénnel, ugyanis februárban a Tessék választani!-n a Ne sírj c. dallal nyert előadói díjat. A dal egy feldolgozása az az évi Láthatod: boldog vagyok c. albumán is szerepelt, melyet a V’Moto-Rock kísért. Ez a nagylemez azonban újszerű hangzásával nem folytatta a sikerek sorát, így az énekesnő néhány évre Magyarországon háttérbe került, ám külföldön annál többet dolgozott. 1980-ban Kubában az év külföldi énekesnője lett. Itthon 1979-ben szovjet és NDK-beli slágerek magyar feldolgozásait énekelte, majd 1980-ban Nagy Tibor és Demjén Ferenc Megint c. rádiófelvétele készült el, melyet gyakran játszott a rádió, de az eredeti felvétel sem kis-, sem nagylemezen nem jelent meg, csak egy feldolgozás Nagy Tibor 1987-es szerzői lemezén.

 

 

Presser-korszak

1981-ben Presser Gáborral kezdett dolgozni, melynek „próbafelvétele” Gershwin Nyáridő c. dalának magyar nyelvű változata volt. 1981 végén a Titkaim c. album hozta élete legnagyobb sikerét, mely a Presser Gábor–Sztevanovity Dusán szerzőpárossal való ötéves együttműködés első darabja volt. Az LGT által kísért lemez mind a közönség, mind a szakma körében elismert volt, a művésznő Pop-Meccs szakmai szavazásán az év énekesnője díjat nyerte el 1982-ben.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-K8MK0Alr5A

 

Az 1983-as Tessék választani!-n Presser–Sztevanovity szerzeményét, az Elvarázsolt dalt adja elő, mely csak három évvel később, feldolgozásban kerül lemezre, Elvarázsolt éj címmel. A dal eredetije Presser Electromantic c., 1982-ben megjelent instrumentális szólóalbumán szerepel. 1983-ban elkészül a Titkos szobák szerelme c. dal olasz nyelvű verziója, La casa mio dal chore címmel, mely kiadatlan maradt egészen 2012-ig, amikor a Hungaroton letölthető mp3 formátumban kiadta. A sikeres együttműködés következő két darabja az 1984-es Katona Klári c. és az 1986-os Éjszakai üzenet c. nagylemez volt, ez utóbbi hasonló sikereket ért el, mint a Titkaim c. album.

Ebben az időszakban több zenés darabban is szerepelt, 1984-ben Lionel Bart Olivér, 1985-ben pedig Victor Máté két művében, a János, a vitéz, illetve az Itt élned, halnod kell c. musicaljében énekelt.

Presserrel még egy közös albumot készített, az 1989-es Mozi címűt, melyen olyan előadók dalait dolgozták fel, mint a Bergendy-együttes, Vikidál Gyula, a Hobo Blues Band, Kovács Kati, Sztevanovity Zorán, Révész Sándor.

 

 

Szerzői korszak

1992-től maga írja dalait, olyan zenész- és szerzőtársakkal kiegészülve, mint Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula. Ebben az időszakban három stúdióalbuma jelent meg: az 1992-es ...neked, az 1996-os Fekete gyöngy és a 2001-es Most. Később több tévécsatornán szerepelt műsorvezetőként, majd a Magyar Telekom adománygyűjtő szolgáltatásának szóvivője, „arca” lett.

2003-ban Óvodás dalaim címmel gyerekeknek szóló lemezt jelentetett meg, amiből Zeneország címmel tévéműsort is készített.

2020-tól a Jelen hetilapban publikál művészeti, zenei témájú cikkeket.

 

Munkásságát 1986-ban és 2002-ben eMeRTon-díjjal ismerték el, 1995-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át, 2022-ben Életműdíjat kapott.

ATEMPO.sk
Fotó: katonaklari.com