65 éves Kulka János felvidéki származású színművész

65 éves Kulka János felvidéki származású színművész

Ma ünnepli 65. születésnapját Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Budapesten látta meg a napvilágot 1958. november 11-én.

Édesapja, az ipolysági Kulka Frigyes európai hírű mellkassebész, tüdőgyógyász, egyetemi tanár volt. A felvidéki apai nagyszülei a holokauszt áldozatai lettek. Édesanyja, Boleman Eszter, az első tévébemondónők egyike volt.

1959–1978 között a család Szegeden élt, a nyarak nagy részét pedig Makón töltötték.

VIDEÓ: Ilyen csodálatosan szól a Halleluja, ha Kulka János énekli

Gyerekszínészként, a Szegedi Nemzeti Színházban három alkalommal (III. Richárd, Édes fiaim, János király) is szerepet kapott, Komor István rendezéseiben. A gimnáziumot a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumban végezte.

Eredetileg bölcsész akart lenni, de egy véletlen folytán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki. „Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek.” - mondta korábban.

 

 

A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, s többek közt Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Anna és Lang Györgyi voltak az osztálytársai. 1981-ben végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát.

1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött. A Babarczy László vezette színház ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Jordán Tamás, s itt rendezett az igazgatón kívül Ács János, Ascher Tamás, Gazdag Gyula, Gothár Péter is. Ezekben az években kapta első szakmai elismeréseit (Színikritikusok díja, Jászai-díj).

„Olyan erős színházba kerültem, mint a Kaposvári Csiky Gergely Színház. Abból élek talán a mai napig is, amit ott tanultam. Az, hogy nehéz helyzetekben talpon tudtam maradni, biztos, hogy a kaposvári időszaknak köszönhető.”

 

 

Bálint András hívására 1993-tól a Radnóti Miklós Színház tagja lett Budapesten, s Valló Péter, Zsótér Sándor, Gothár Péter rendezőkkel dolgozott. Ekkoriban játszotta el Franciaországban Nyizsinszkij szerepét is franciául Jeles András Szerbusz, Tolsztoj című kamaradarabjában.

2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését és a Budapesti Katona József Színházhoz szerződött.

2016 áprilisában súlyos stroke-kal vitték kórházba, ahol életmentő műtéten esett át. A betegség következtében teljesen elfelejtett angolul és franciául, mozgásának visszanyerésében gyógytornász, beszédének javításában pedig logopédus segítette.

 

 

2018 májusában bejelentette, hogy betegségére hivatkozva visszavonul a színészettől, azonban azóta is több darabban, filmben, klipben is szerepelt.

Kulka János is szerepel a The Biebers és Trokán Nóra közös videójában

Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok Mágenheim Ádámja révén lett országosan ismert. A népszerű sorozatban az első adástól (1987. februárjától) szerepelt, 12 éven át.

Ezen kívül olyan filmekben szerepelt, mint a Kontroll, a Kaméleon, A vizsga, Swing, Félvilág. Betegségét követően is olayn alkotásokban láthattuk, mint a Budapest Noir, Napszállta, A játszma, Átjáróház.

Mások mellett Kulka János, Bocsárszky Attila és a két Pamkutya is szerepel az Átjáróház fantasy filmben (VIDEÓ)

Többször szinkronizálta John Malkovichot, Stanley Tuccit (akivel egy napon születtek), valamint Szakácsi Sándor halála után ő volt Doktor House magyar hangja is.

 

 

Több önálló lemeze is megjelent, az utolsó Pálmaszív címmel 2022-ben.

Nézzétek és hallgassátok meg Kulka János új albumát – Pálmaszív (VIDEÓ)

Munkásságát sok-sok díjjal ismerték el, 1989-ben átvehette a Jászai Mari-díjat, 1994-ben az EmeRTon-díjat, az Érdemes majd Kiváló művész címet is megkapta, 2006-ban pedig a Kossuth-díjban részesült. Még abban az évben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választottá, 2014-ben Ipolyság díszpolgára lett, 2019-ben Hazám-díjjal tüntették ki, 2022-ben pedig megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Emmer László / Hamu és Gyémánt