Itt van küldetése - Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Dráfi Mátyás Kossuth- és Jászai Mari-díjas felvidéki színész, érdemes művész.

Dráfi Kálmán és Mikóczy Jolán gyermekeként látta meg a napvilágot 1942. november 17-én, Galántán. Pozsonyi középiskolai érettségije után került a komáromi Magyar Területi Színházhoz 1959-ben. 1965-ben színészdiplomát szerzett a pozsonyi Szépművészeti Akadémián, majd visszatért színházához.

1982-től folyamatosan a Magyar Területi Színház, illetve annak jogutódja a Komáromi Jókai Színház művésze maradt nyugdíjba vonulásáig. 1969–1971 között a Magyar Területi Színház igazgatója is volt.

 

Dráfi Mátyás

 

Láthattuk őt a Csókos asszony, A padlás, a Hegedűs a háztetőn előadásokban. Kubanek hentesként harmincötször, Témüllerként ötvennél is többször láthattuk. Tevjét, a tejesembert annyira akarta, hogy azóta is „rajta maradt” a szerep.

Az 1980-as évektől a pozsonyi Színművészeti Főiskola oktatójaként is működött. Hangjátékok, vers- és egyéb rádiós műsorok állandó közreműködője, kulturális műsorok műsorvezetője. Előadóművészként is népszerű. Több énekes, verses hanghordozója is megjelent (Dalok, sanzonok; Hazai csokor stb.).

 

 

A több mint 20 éves Teátrum Színházi Polgári Társulással rendszeresen nagyszabású előadásokat készít is.

Tucatnyi szlovák és magyar filmben szerepelt. Láthatjuk őt az Ezeréves méh, A szívroham, az Én népem, a Tájkép, a Slovenský panteón: Milan Rastislav Štefánik, valamint a 2021-ben készült Magyar Passióban és a 2022-es Zanox - Kockázatok és mellékhatások című romantikus sci-fiben is.

 

Dráfi Mátyás

 

A megjelenése tekintélyt parancsol a színpadon. Kellemes bariton hangja és kulturált színpadi beszéde tette ismertté.

Az elmúlt években láthattuk az általa alapított Teátrum színházi polgári társulás 20+1. születésnapi gálaestjén, a 70 éves komáromi színházat ünneplő műsoron, a Háry János búcsúelőadásán, vagy épp a kerek évfordulójára szervezett ünnepségen.

Néhány találkozás a színésszel – Dráfi Mátyás

 

Dráfi Mátyás

 

Dráfi Mátyás 1985-től Érdemes Művész, 2001-ben Jászai Mari-díjas lett, 2006-ban megkapta a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjét, életműdíjat kapott Kisvárdán (Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja) és a Szlovák Írószövetségtől, 2017-ben Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át, 2019-ben Ex Libris Díjat és Hit és hűség díjat kapott. A Komáromi Jókai Színház örökös tagja 2022-ben a Magyar Kultúra Lovagja lett és 2023-ban Kossuth-díjjal is kitüntették.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János / ATEMPO.sk és a színház archívuma