A Hair sztárja volt - Treat Williams emlékére

A Hair sztárja volt - Treat Williams emlékére

Treat Williams amerikai színész, a Hair és az Everwood-sorozat sztárja volt.

A Connecticut állambeli Rowayton városkában született 1951. december 1-én, s futballösztöndíjasként jutott be a Franklin and Marshall Főiskolára. Itt ismerkedett meg a színjátszással, s pályáját a Fulton Repertory Troupe neves társulatában folytatta. Kiváló hangi adottságainak köszönhetően gyakorta tűnt fel musicalekben és zenés darabokban. 1975-ben a Deadly Hero című filmben debütált a filmvásznon.

Williams 28 évesen aratta első nagy filmes sikerét a Milos Forman rendezte Hair című filmben. Alakításáért az év felfedezettjeként Golden Globe-díjat kapott. Két évvel később A város hercege című Sidney Lumet-filmben nyújtott játékáért jelölték a legjobb színész Golden Globe-jára.

Hair, a műfajteremtő rock-musical

Emlékezetes alakításai között szerepelt az 1985-ben bemutatott Sima száj című romantikus dráma, amelyben Laura Dern partnerét játszotta, és a kilencvenes évek egyik kultfilmje, a Kísértethajó is, amit Stephen Sommers rendezett.

 

 

Az Everwood című tévésorozatban egy manhattani agysebészt alakított, aki felesége halála után Coloradóba költözteti a családját. A négy évadon át tartó szériáért a hollywoodi színészek céhe (SGA) díjára is jelölték.

Williams számos tévésorozatban feltűnt, köztük a Good Advice, a Testvérek, a Vihar, a Fejjel a falnak, a Különleges ügyosztály, A nagy svindli és a Lángoló Chicago című szériákban.

Egy motorbalesetben hunyt el 2023. június 12-én, amikor a Vermont Route 30-on motorozott és egy autó elgázolta.

 ATEMPO.sk
Fotó: elozetes.hu