60 éves Brad Pitt

Ma ünnepli 60. születésnapját kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer.

Oklahomában látta meg a napvilágot 1963. december 18-án William Bradley Pitt néven, de a Missouriban lévő Springfieldben nőtt fel.

A Kickapoo középiskola diákjaként Pitt többféle sportot űzött, rendszeresen részt vett iskolai vitakörökben és musicalekben is. 1982-től a Missouri egyetemen kezdett újságírást, azon belül marketinget tanulni. 1985-ben, két héttel a diploma megszerzése előtt félbehagyta tanulmányait, és Los Angelesbe utazott, hogy színészi leckéket vegyen.

Amikor megkérdezték, miért döntött így, a következőket felelte:

„A diploma megszerzésének közeledtével különös érzés lett úrrá rajtam. Láttam, ahogyan a barátaim sorra munkahelyekhez jutnak. Nem álltam még készen arra, hogy családot alapítsak. Szerettem a filmeket. Számomra különféle világokba vezető kapuk voltak és nem Missouri volt az a hely, ahol a filmek készültek. Egyszer csak belém hasított a felismerés: ha a filmek nem jönnek el hozzám, nekem kell utánuk mennem.”

 

 

Színészi pályafutását sorozatokban történő vendégszereplésekkel kezdte, legemlékezetesebb alakítását 1987-ben, a Dallas című sorozatban nyújtotta.

A nagy pillanat 1988-ban érkezett el számára, mikor megkapta első főszerepét a The Dark Side of the Sun című filmben. Azonban még mielőtt a film elkészült volna, polgárháború dúlta fel a forgatás helyszínét, Jugoszláviát, és a filmanyag nagy része egészen 1996-ig nem került elő. A film végül csak abban az évben jelent meg.

 

 

A köztudatba a Thelma és Louise című filmmel robbant be 1991-ben. A nagy költségvetésű alkotásokat tekintve első főszerepeit a Folyó szeli ketté (1992), a Szenvedélyek viharában (1994) és az Interjú a vámpírral (1994) című filmdrámákban kapta. 1995-ben a Hetedik című bűnügyi thrillerben és a 12 majom című sci-fiben nyújtott alakításával kivívta a kritikusok elismerését; utóbbi szerepért Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott. Pitt szerepelt a Harcosok klubja (1999) című kultuszfilmben, a 2001-es Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című filmben és annak folytatásaiban; Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét (2004), Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik (2007). Jegybevételi szempontból nagy sikereket ért el a Trója (2004), a Mr. és Mrs. Smith (2006), valamint a Z világháború (2013) című filmekkel. Második és harmadik Oscar-jelölését a Benjamin Button különös élete (2008) és a Pénzcsináló (2011) című filmjeiért kapta. Producerként részt vett A tégla (2006) és a 12 év rabszolgaság (2013) című filmek elkészítésében, mindkét alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Oscart. Az élet fája (2011), a Pénzcsináló és A nagy dobás (2015) című filmekben szintén producerként működött közre, mindhárom mű Oscar-jelöléseket kapott, szintén a legjobb film kategóriában.

2020-ban megnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat a Volt egyszer egy Hollywood című filmben nyújtott alakításáért. 2023-ban egy veterán Forma-1-es versenyzőt alakít az Apex című filmben.

 

 

Közszereplőként Pittet az amerikai szórakoztatóipar legbefolyásosabb emberei között tartják számon, valamint számos médium a világ legvonzóbb férfijai között sorolja fel. Magánélete szintén a bulvársajtó kedvelt témája. Hosszú kapcsolata volt Gwyneth Paltrow színésznővel, öt évig volt Jennifer Aniston színésznő férje, majd 2014-ben feleségül vette filmes partnerét, Angelina Jolie-t, de nem sokkal később el is váltak.

Brad Pitt többször is járt Budapesten, 2000-ben Robert Redford társaságában forgatta a Kémjátszma című filmet, 2011-ben a Z világháború című sci-fit, 2019-ben pedig Egerben a Netflix V. Henrik című történelmi drámája forgatásán bukkant fel producerként.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia, port.hu