80 éves Kovács Lajos, az Argo és Kontroll sztárja

80 éves Kovács Lajos, az Argo és Kontroll sztárja

Ma ünnepli 80. születésnapját Kovács Lajos Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, aki összesen tizenkét színházban dolgozott és több mint hatvan filmben játszott.

Bátaszéken látta meg a napvilágot 1944. február 9-én. 1967-ben végzett a Színművészeti Főiskolán. A diploma után a Békés Megyei Jókai Színházban játszott 12 évig, majd Szegeden, Szolnokon, Veszprémben, Debrecenben, Gödöllőn, Miskolcon és Budapesten is játszott.

Elmondása szerint pályája kezdetén ellentmondásos és labilis volt, a színpad és az élet azonos minőségű dolog volt számára, a színházi kollégák fele kedvelte, a másik fele nem. Békéscsabán töltött évei alatt két évre kitiltották a színészklubból, akkor született két gyereke. A mesejátékokban sikerült speciális játékokat kitalálnia. Nem szereti a közhelyeket és minden este igyekszik másként játszani ugyanazt a szerepet. Arról híres, hogy kiszámíthatatlan a színpadon.

 

 

Kedvelt film- és színházi színész, több sikeres magyar filmben szerepelt. Leghíresebb szerepei az Argo Balogh Tibije és a Kontroll Bélája. Legutóbb a Semmelweis, Valami Amerika, Hadik, Magasmentés, Zárójelentés filmekben is láthattuk.

Szerepelt sorozatokban is, a Tűzvonalban vagy a Született lúzerben.

Emellett videóklipekben is felbukkant, Jonathan Glazer rendező egyik kedvence, a Radiohead együttes Karma Police című videóklipjében és Guinness reklámjában is szerepelt.

 

 

1999-ben Maraton címen portréfilm készült róla.

1992-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1995-ben a Filmkritikusok díját, 2003-ban a 34. Magyar Filmszemlén a Legjobb férfi karakterszínész díját kapta. 2004-től érdemes művész, 2014-ben pedig megkapta A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

Nős, két gyermek édesapja. Lánya, Kovács Vanda maga is színésznő, fia, Dávid, a Szegedi Városi Bíróságon bíró. Első felesége Murvai Zsuzsanna volt 1969-től 1998-ig. 2005-ben nagy feltűnést keltett, amikor elvette Cseh Anna Marie fotómodellt. 2006-ban el is váltak, majd ismét elvette korábbi feleségét.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: port.hu