Illényi Katica hegedűművész születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Illényi Katica Liszt Ferenc-díjas hegedű és teremin művész, érdemes és kiváló művész.

Klasszikus zenész családba látta meg a napvilágot Budapesten 1968. február 17-én. Édesanyja gyógypedagógus és nagyon jól zongorázik. Édesapja, Illényi Ferenc – Katica első tanára – a Magyar Állami Operaházban hegedült, és elhatározta, hogy mind a négy gyermekét muzsikusnak neveli. Katica és három testvére – Ferenc, Anikó és Csaba – számára már 3 és fél éves koruktól kezdve természetes volt a napi több órás gyakorlás.

14 éves korában felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Különleges tehetségek” osztályába, ahol Kovács Dénes tanította. Közben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett.

A Zeneművészeti Egyetem évei alatt már az a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház zenekarában játszott.

1991-ben kapta meg hegedűművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=BF9uQI-SRv4" type="video" mtype="youtube"}

 

Friss diplomás hegedűművészként mégis szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy nemcsak hegedülni, hanem énekelni, táncolni is szeretne.

Így hangképzésre járt és a hegedű mellett az ének lett a második hangszere. Mindemellett színészmesterséget, jazz és sztepptáncot tanult. A pályakezdés első éveiben – hegedűművésztől szokatlan módon – színdarabokban, énekes-táncos operett és musicalek főszerepeit játszotta, itthon és külföldön egyaránt, melyekben természetesen a hegedülés is fontos szerepet kapott. Eközben a klasszikus zene mellett az igényes „könnyebb” műfaj irányzataival is megismerkedett. A jazz, a szving és a világzenékben kutatja azokat a stílusbeli különlegességeket, amelyeket a komolyzenén keresztül még nem ismerhetett meg.

1996-tól 2002-ig énekes-hegedűse volt a Budapest Klezmer Band-nek.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=FJkCMjhCbFA" type="video" mtype="youtube"}

 

Fordulópontnak bizonyult életében az 1999-es év, melynek során a különböző televíziós show-műsorok szólóban hívták őt szerepelni.

2002-től önálló karrierbe kezdett. Azóta évente ad saját szervezésű, nagyszabású koncerteket, mindig új repertoárral a komolyzene a jazz és az igényes könnyűzene műfajában.

Koncertjein felcsendülnek a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei mellett filmzenék, világzenék, valamint ismert jazz és Broadway melódiák is. Bach, Csajkovszkij, Paganini, Dvořák, Gershwin, Morricone, Michel Legrand és John Williams zenéi mellett a magyar zeneszerzők Bartók, Kodály, Liszt és Weiner Leó művei is helyet kapnak.

2014. január 4-én, a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében megrendezett újévi koncertjén mutatta be először a teremin nevű hangszert, melyet nem kell megérinteni a megszólaltatáshoz. A nemzetközileg is nagyon kevés teremin művész közül jelenleg a világon az egyetlen magyar előadó, aki koncertezik ezen a misztikus hangszeren.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=lY7sXKGZl2w" type="video" mtype="youtube"}

 

A klasszikus zene mellett elkötelezettje lett a magas színvonalú könnyűzenének, önálló estjein énekel, hegedül, tereminen játszik és sztepp táncol. „Véleményem szerint nem igaz, hogy az emberek a komolyzenét nem szeretik, csupán csak nem ismerik“

Sokoldalú előadásaival bizonyítja, hogy van átjárhatóság a különböző zenei irányzatokban, hidat képez a kultúrák között. Pályájának fontos célja, hogy a magyar zenekultúra rangja, nemzetközi elismertsége világszerte még tovább növekedjék. A hazai zenei kultúrát nemzetközileg reprezentáló művészek sorába választották Kocsis Zoltán, Rost Andrea és Sebestyén Márta mellett 2010-ben.

2002-ben eMeRTon-díjat, 2010-ben Artisjus-díjat, 2012-ben Liszt Ferenc-díjat kapott. 2015-ben Érdemes művész, majd 2020-ban Kiváló művész lett. 2018-tól Kőbánya Díszpolgára, 2019-től pedig Budakeszi Díszpolgára. 2014 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának köztestületi tagja.

ATEMPO.sk
Fotó: katicaillenyi.com