50 éves Dobó Kata színésznő

Ma ünnepli 50. születésnapját Dobó Kata színpadi és filmszínésznő, filmrendező, egykori modell.

Kovács Katalin néven látta meg a napvilágot Győrött 1974. február 25-én. Mivel édesapja katonatiszt volt, sokat költözött a család, laktak Kijevben, Lentiben, végül Békásmegyerre költöztek.

Érettségi után felvételizett a bölcsészkarra, de nem vették fel. Saját lábára akart állni, ezért dolgozott például titkárnőként is. Egy neves divatstúdió modellversenyére jelentkezett, ahol beválogatták a profi modellképző kurzusukra. Több magazinban szerepelt modellként, majd Németországba szerződött, ahol katalógusokban szerepelt.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=oBzpk9n0iOg" type="video" mtype="youtube"}

 

1995-ben egy véletlen folytán (azt hitte, modellválogatóra megy) került be az Éretlenek című sorozat szereplői közé. Az igazi hírnevet A miniszter félrelép című film hozta meg számára 1997-ben, Marosi Tündét alakítva.

1997-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is, ahol kétszer halasztott, majd csak az első évfolyamot végezte el. Később az Amerikai Egyesült Államokba utazott, és Hollywoodban tanult színészmesterséget.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=vTSaMYCLja4" type="video" mtype="youtube"}

 

Játszott a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem, a Budapest Noir, az Átjáróház című magyar filmekben, de láthattuk a 15 perc hírnév, A professzor, az Elemi ösztön 2. és más amerikai filmekben is.

Az utóbbi években szerepelt vendégként a Karinthy Színház, a Pinceszínház, a Játékszín, az Átrium Film-Színház előadásaiban. 2008–2014 között a Békéscsabai Jókai Színházban is fellépett.

2019-ben a Kölcsönlakás című filmmel debütált filmrendezőként. Több mint 150 ezren néztek meg a hazai mozikban, ezzel 2019 legnézettebb magyar mozifilmje lett.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=7S4qK0ZNlXY" type="video" mtype="youtube"}

 

Második rendezői munkája az El a kezekkel a Papámtól! című családi film lett, melyet 2021. december 9-én mutattak be a mozikban. 2022-ben a legjobb mozifilm díját nyerte a San Diegó-i Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon.

Amerikában lett a legjobb mozifilm az El a kezekkel a papámtól! a felvidéki Gál Virág Annával

Első férje Vermes Dávid színész volt, akivel 1997–98-ban, egy évig voltak házasok. 1998–2006 között Andy Vajna volt az élettársa. Korábban együtt élt Hajas László mesterfodrásszal is. 2012-ben született meg kislánya, Szofi, akinek édesapja Gulyás Levente, zenész. Kapcsolatuk 2014-ben ért véget. Volt kapcsolata Bochkor Gáborral és Anger Zsolt színművésszel is. 2016–2019 között Zsidró Tamással élt együtt. 2021–2022 között párja Szente Vajk rendező.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube