Szervét Tibor színművészt köszöntjük

Ma ünnepli születésnapját Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész.

Cegléden látta meg a napvilágot 1958. március 1-jén. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán doktorált, 1982-ben.

1984-ben felvételt nyert a Színművészeti Főiskola (ma Színház- és Filmművészeti Egyetem) színész szakára, ahol mesterei Kerényi Imre, Huszti Péter és Ruszt József voltak.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=CTeMn2SBRkU" type="video" mtype="youtube"}

 

1988-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1989-ben egyik alapító tagja volt a Ruszt József vezette Független Színpadnak. 1991–1994 között a Miskolci Nemzeti Színház vezető művészévé vált a sikeres jellemszerepek alakítása során. 1994-ben négy színház hívta Budapestre, végül a Cyrano előadással együtt szerződtette át a Vígszínház, amelynek három évig volt tagja. 1997 és 2014 között a Radnóti Színház színésze, számos művészeti- és közönségdíj kitüntetettje.

A következő színházak előadásaiban játszott még: Karinthy Színház, Budapesti Kamaraszínház, Pinceszínház, Madách Színház, Thália Színház, Rózsavölgyi Szalon, Nemzeti Táncszínház, Centrál Színház, Játékszín. Különböző színházakban rendez. 2014-től a Thália Színház művésze.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=LNzWlBE1hdQ" type="video" mtype="youtube"}

 

A szerepeit egyedi megoldásokkal és a nézőkre nagy hatással megformáló színész (lásd: a Miskolci Nemzeti Színház és a Radnóti Színház közönségdíjai) az interjúiban nagy szeretettel nyilatkozik a szerepeiről. Ezek közül kiemelhető a Cyrano és a Hamlet címszerepe a Miskolci Nemzeti Színházban; a Radnóti Színházban a száznegyvenszer előadott Ványa bácsi Asztrov-, és a kétszázszor játszott Anconai szerelmesek Tomao szerepe, a IV. Henrik címszerepe, majd a Tóték különös Postása; a Budapesti Kamaraszínház tizenegy éven át játszott Emberbarát előadásának Philip szerepe; valamint a Madách Színházban a Spamalot Arthur királya.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=H2YDXIK9wcI" type="video" mtype="youtube"}

 

Filmszerepei közül a Valami Amerika Alex Brubeck producere, a Magyar vándor Huba vezére, valamint az Apacsok film Tartótisztje a legemlékezetesebb. Játszott a Csak színház és más semmi című sikeres sorozatban is, valamint olyan új alkotásokban, mint a Nyugati nyaralás, vagy A helység kalapácsa.

Munkásságát 1994-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1997-ben a Színikritikusok Díját, 2011-ben a Magyar Filmkritikusok Díját vehette át. 2010-től Érdemes művész.

 

 {jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=1g_FSJlDsT8" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk
Fotó: Thália Színház