75 éves Borbás Gabi színésznő

Ma ünnepli 75. születésnapját Borbás Gabi Jászai Mari-díjas színésznő, szinkronszínész.

Budapesten látta meg a napvilágot 1949. március 1-én. 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán Kazimir Károly osztályában. Osztálytársa volt a Reviczky Gábor és Gálvölgyi János. A diploma megszerzését követően a József Attila Színház szerződtette le.

A Játékszínben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Radnóti Miklós Színházban játszott, majd a Soproni Petőfi Színház és a Centrál Színház tagja is volt.

Legismertebb színházi szerepei Bianca A Makrancos hölgyben, A néma levente Gianettája, Borbála A szabin nők elrablása című darabban, Ranyevszkaja a Cseresznyéskertben vagy A Salemi boszorkányok Mercije.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=D9Jaeuhj96I" type="video" mtype="youtube"}

 

Zenés és drámai előadásokban is helyt áll, kivételes tehetségét karrierje során egyaránt bizonyította klasszikus és zenés darabokban, legyen szó akár Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok, illetve Csehov Cseresznyéskert című darabjáról, vagy éppen Brecht Koldusoperájáról.

Számos magyar filmben is találkozhattak vele a nézők. A hetvenes-nyolcvanas években olyan emlékezetes alkotásokban szerepelt, mint a Makra, az Utazás Jakabbal, az Illatos út a semmibe vagy a Szeleburdi vakáció, 2007-ben a Szomjas György rendezte A Nap utcai fiúkban tűnt fel.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=cM8LY5RW_tI" type="video" mtype="youtube"}

 

2012-ben a Marslakók című sorozatban Regina szerepét játszotta, de láthattuk őt a Linda, a Kisváros, a Szomszédok, a Barátok közt, a Drága örökösök, a Keresztanyu vagy A Séf meg a többiek szériákban is.

A színjátszás mellett szinkronizál is, olyan színésznőknek kölcsönözte már a hangját, mint Glenn Close, Meryl Streep, vagy Sophia Loren.

1998-ban Jászai Mari-díjjal és Kabos Gyula-díjjal tüntették ki, 2010-ben az Aase-díjat is átvehette. 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: jegy.hu